Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 1974 35 Year Old Duncan Taylor for the Nectar, cask 16582, 168 bts
Kleur: goud
ABV: 55,2%

Plegde

Deze Glen Grant 1974 werd gekozen door de bezoekers aan het Leuvense whiskyfestival Spirits in the Sky, tijdens de Masterclass van Duncan Taylor, waarbij ze vonden dat hij de Royal Lochnagar 1986, Macduff 1969, Glenlivet 1970 en Caperdonich 1972 overtroefde.

Van de drie ’70s Grant’s die ik deze week proefde is dit ruimschoots de fruitigste met appelmoes en mandarijntjes, honing, amandelen en een hint van ‘Pledge’, de spuitbus waarmee oma haar salontafel opblinkt.

De aanzet is licht gekruid, zacht en romig. Opnieuw heerlijke fruitsmaken, marmelade van appel en sinaas, abrikozen, nectarine, gedroogde pruim. Halverwege wordt hij toch wat houterig, gelukkig zonder over-oaky te worden.

De finish is lang, kruidig en drogend.

Het klink vreemd om dit de ‘minste’ van de drie te noemen, want als ik mijn (niet-gepubliceerde) scores vergelijk, liggen ze allemaal zeer dicht bij elkaar (slechts 1 à 2 punten verschil). Je kan dus gerust zeggen dat ze alle drie aan elkaar gewaagd en zeer mooie whisky zijn. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)