Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside 23 Year Old 1996/2020, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, Sherry Butt, 52 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.9%

Fruitig, Fruitiger, Fruitigst

Tegelijk met hun commando-whisky, lanceerde de Belgische bottelaar BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club of kortweg ‘biopsy’) ook hun zevende (voorlaatste?) whisky uit in de reeks Mobsters on  Mopeds. Korte recap: Blair Athol 2000, Cambus 1991, Ardmore 1998, Ledaig 2007, Old Rhosdhu 1993 en Glen Elgin 1998. Deze keer is het een Speyside whisky van een distilleerderij die niet bekend wordt gemaakt. Slechts 52 flessen werden gelanceerd, waarvan nummer 52/52 traditiegetrouw aan mijn verzameling werd toegevoegd.

De neus is een geweldig stoofpotje van allerhande vruchten: abrikozen, frambozen, blauwe bessen, kersen, kiwi, kruisbessen, groene banaan, rozijntjes en kweepeer. Dat wordt gepresenteerd op een grenenhouten schaaltje met chocoladeschaafsel eroverheen. Op de achtergrond nog een hint van woodsmoke die hem wat warmte geeft.

Heerlijk olieachtig en mondvullend. Het fruitige wordt zowaar nog uitgebreid met pompelmoes en meloen, appels en peren… wat is dat hier allemaal? Het hout zorgt echter ook voor een zachte kruidigheid, licht drogende tannine en een handjevol noten. Gevaarlijk drinkbaar. Een vloeibaar dessertje.

De afdronk is een tikkeltje geparfumeerd en kruidig en neigt nu vooral naar gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel en kruidnagel. Krijgt zelfs wat Ierse charme, als u begrijpt wat ik bedoel. Heerlijk bittertje op het sterfbed.

Wat een juweeltje! En dat voor 135 EUR. Laat nummer 8 maar snel volgen, hoor, er is nog plek onder de kerstboom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).