Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 21 Year Old 1998/2019, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 54 bts
Kleur: goud
ABV: 51.5%

Snoepje

Daar zijn ze weer met een nieuwe release, de jongens en meisjes van BYOB-C (oftewel ‘biopsy’), met alweer de zesde release in hun grappige, maar erg smakelijke ‘Mobsters on Mopeds’-reeks. Na de Blair Athol 2000, Cambus 1991, Ardmore 1998, Ledaig 2007 en Old Rhosdu 1993 gaan ze voor de lente hun heil zoeken in een fruitige Speysider: Glen Elgin 1998. Deze rijpte op een butt.

Een erg vriendelijke en betrekkelijk zoete neus begroet me. Citrus, abrikozen, perzik, jonge appels, kruisbessen en een hint van kweepeer. Erg fruitig beestje, dus, maar zoals gezegd: erg vriendelijk. Daarmee bedoel ik dat je deze makkelijk kan benaderen. Weinig complex, het is waar, maar wel erg uitnodigend. Na vijf minuten in het glas wordt hij gezellig snoeperig.

Mierzoete aankomt om de tong met een pittig pepertje. Het fruit van de neus passeert opnieuw de revue, aangevuld met kinine, witte peper en wat zoethout. Citrus en abrikozen stijgen boven de rest uit en maken hier een mooie lentewhisky van. Nectarine steekt de kop op. Ook op smaak is hij best snoeperig. Het is bijna onmogelijk om dit niet lekker te vinden, toch? En gaat gevaarlijk vlotjes binnen, ondanks het mooie ABV. Water? No way. Heeft hij absoluut niet nodig.

De finish is erg mooi en vertoont karakter. Het kruidige en snoeperige blijft lekker lang in je mond hangen.

Een echt snoepje. Traditiegetrouw kreeg ik de laatste fles in de reeks, nummer 54 van de 54, om toe te voegen aan mijn immer groeiende pensioenfonds (waarmee ik niet wil zeggen dat ik de boel ga verkopen, maar vanaf mijn pensioen ga ik ze allemaal beginnen uitdrinken!).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).