Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Speyside 23 Year Old 1996 Mobsters on Mopeds

Tasting Notes Posted on 03/11/2020 16:11

Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside 23 Year Old 1996/2020, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, Sherry Butt, 52 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.9%

Fruitig, Fruitiger, Fruitigst

Tegelijk met hun commando-whisky, lanceerde de Belgische bottelaar BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club of kortweg ‘biopsy’) ook hun zevende (voorlaatste?) whisky uit in de reeks Mobsters on  Mopeds. Korte recap: Blair Athol 2000, Cambus 1991, Ardmore 1998, Ledaig 2007, Old Rhosdhu 1993 en Glen Elgin 1998. Deze keer is het een Speyside whisky van een distilleerderij die niet bekend wordt gemaakt. Slechts 52 flessen werden gelanceerd, waarvan nummer 52/52 traditiegetrouw aan mijn verzameling werd toegevoegd.

De neus is een geweldig stoofpotje van allerhande vruchten: abrikozen, frambozen, blauwe bessen, kersen, kiwi, kruisbessen, groene banaan, rozijntjes en kweepeer. Dat wordt gepresenteerd op een grenenhouten schaaltje met chocoladeschaafsel eroverheen. Op de achtergrond nog een hint van woodsmoke die hem wat warmte geeft.

Heerlijk olieachtig en mondvullend. Het fruitige wordt zowaar nog uitgebreid met pompelmoes en meloen, appels en peren… wat is dat hier allemaal? Het hout zorgt echter ook voor een zachte kruidigheid, licht drogende tannine en een handjevol noten. Gevaarlijk drinkbaar. Een vloeibaar dessertje.

De afdronk is een tikkeltje geparfumeerd en kruidig en neigt nu vooral naar gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel en kruidnagel. Krijgt zelfs wat Ierse charme, als u begrijpt wat ik bedoel. Heerlijk bittertje op het sterfbed.

Wat een juweeltje! En dat voor 135 EUR. Laat nummer 8 maar snel volgen, hoor, er is nog plek onder de kerstboom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Secret Speyside 26 Year Old 1994 BYOB-C

Tasting Notes Posted on 03/11/2020 06:09

Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 26 Year Old 1994/2020, BYOB-C, 47 bts
Kleur: koper
ABV: 52.0%

Special Unit

De jongens en meisjes van BYOB-C zijn een heuse Special Unit aan het samenstellen, want hier is al hun derde – welliswaar nummer 4 – commando met baard. In hun grappige reeks ‘What if BYOB-C meant something else?’ hebben ze hun 4e release uit van de Build Your Own Bearded Commando. Nummer drie is nog op missie, blijkbaar (waarmee ik wil zeggen dat ze drie en vier tegelijkertijd hebben geselecteerd, maar de derde release blijft blijkbaar wat achter en deze vierde selectie is al gearriveerd). Het is wederom een geheime Speysider uit 1994, waarvan we er de afgelopen maanden wel meer hebben gezien. Maar who cares? Ze zijn immers stuk voor stuk erg lekker.

Goh, ja, dit is weer zo’n absoluut geweldige neus… begint een beetje vervelend te worden, toch? Grapje! Hier krijg je toch nooit genoeg van? Waxy en fruitig, donkerzoet op abrikozen, rozijnen, kandijsuiker – en nog geen klein beetje ook – met bananenschil, gesuikerde amandelen, snuiftabak en popcorn. Wat dat betreft leunt hij heel erg aan bij de vorige twee releases. Top spul.

Lekker olieachtig op de tong. Onmiddellijk erg pikant – pikanter dan zijn makkers in het peloton – op kruidnagel, nootmuskaat en flink wat chili pepers. Maar die kruiden kunnen het überfruitige karakter van deze malt niet onderdrukken: gedroogde abrikozen, opgelegde rozijnen, gekonfijte appelsienschil en kruisbes. De amandelen keren weer en worden vervoegd door Brésilienne. Midpalate wordt hij een tikkeltje droog, precies genoeg om in balans te blijven.

En dan die afdronk… OMG. Lang, kruidig, fruitig, donkerzoet en licht bitter. Hij sneuvelt heldhaftig en droog.

Het leuke aan deze ‘commando-whisky’ is dat ze allemaal erg op elkaar lijken. Consistentie bij de vatselectie, dus. Ik hoop dat er nog meer zullen volgen, want dit is de perfecte whisky voor op een koude winteravond.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).