Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 26 Year Old 1994/2020, BYOB-C, 47 bts
Kleur: koper
ABV: 52.0%

Special Unit

De jongens en meisjes van BYOB-C zijn een heuse Special Unit aan het samenstellen, want hier is al hun derde – welliswaar nummer 4 – commando met baard. In hun grappige reeks ‘What if BYOB-C meant something else?’ hebben ze hun 4e release uit van de Build Your Own Bearded Commando. Nummer drie is nog op missie, blijkbaar (waarmee ik wil zeggen dat ze drie en vier tegelijkertijd hebben geselecteerd, maar de derde release blijft blijkbaar wat achter en deze vierde selectie is al gearriveerd). Het is wederom een geheime Speysider uit 1994, waarvan we er de afgelopen maanden wel meer hebben gezien. Maar who cares? Ze zijn immers stuk voor stuk erg lekker.

Goh, ja, dit is weer zo’n absoluut geweldige neus… begint een beetje vervelend te worden, toch? Grapje! Hier krijg je toch nooit genoeg van? Waxy en fruitig, donkerzoet op abrikozen, rozijnen, kandijsuiker – en nog geen klein beetje ook – met bananenschil, gesuikerde amandelen, snuiftabak en popcorn. Wat dat betreft leunt hij heel erg aan bij de vorige twee releases. Top spul.

Lekker olieachtig op de tong. Onmiddellijk erg pikant – pikanter dan zijn makkers in het peloton – op kruidnagel, nootmuskaat en flink wat chili pepers. Maar die kruiden kunnen het überfruitige karakter van deze malt niet onderdrukken: gedroogde abrikozen, opgelegde rozijnen, gekonfijte appelsienschil en kruisbes. De amandelen keren weer en worden vervoegd door Brésilienne. Midpalate wordt hij een tikkeltje droog, precies genoeg om in balans te blijven.

En dan die afdronk… OMG. Lang, kruidig, fruitig, donkerzoet en licht bitter. Hij sneuvelt heldhaftig en droog.

Het leuke aan deze ‘commando-whisky’ is dat ze allemaal erg op elkaar lijken. Consistentie bij de vatselectie, dus. Ik hoop dat er nog meer zullen volgen, want dit is de perfecte whisky voor op een koude winteravond.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).