Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 26 Year Old 1993/2019, BYOB-C Mobsters on Mopeds, Bourbon Hogshead, 55 bts
Kleur: goud
ABV: 50.3%

Brusselse Wafel

De jongens en meisjes van BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club) komen met hun 5e release in de Mobsters on Mopeds reeks erg verrassend uit de hoek. Na de fruitige Blair Athol 2000, de zomerse Cambus 1991 single grain, de ongehoord goede Ardmore 1998 en de hartverwarmende, vuile jonge Ledaig 2007, kozen ze voor hun 5e botteling een… Old Rhosdhu! De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar deze malt werd tussen 1966 en 2000 gestookt bij de erg veelzijdige Loch Lomond distillery. Dat deze exceptioneel is, is een understatement. Er zijn wereldwijd minder dan 40 bottelingen van Old Rhosdhu bekend! Onze vrienden van BYOB-C bottelden 55 flessen van een bourbon hogshead op vatsterkte.

Hola, dat is een lekkere neus! Erg zoet op boomgaardfruit en iets van Brusselse wafels met poedersuiker, mandarijn uit blik en ananas op de barbecue. Verstoken van kruiden. Dit is allemaal erg zacht, erg fruitig en bijgevolg erg aangenaam. Deed met zelfs heel even aan Littlemill denken. Kan je nagaan!

De body is prima, de sterkte perfect. Deze heeft gewicht en punch! Wederom zalig fruitig – doe daar gerust een frisse lychee bij, alsook wat kruisbessen – maar met een flinke snuif zwarte peper die hem lekker pittig maakt. Iets van abrikozengebak op de achtergrond, alsook wat pompelmoes sap. Een zacht bittertje van het hout komt midpalate opzetten, maar zorgt net voor een zeer goeie balans.

De afdronk is er niet naast. Lang, bitterzoet, zacht drogend en uitstekend. De licht metalige toets op het sterfbed komt veel te laat om de pret nog te bederven.

Ik sta even met mijn mond vol tanden. Nooit kunnen bevroeden dat er bij Loch Lomond zo iets lekkers gemaakt werd. Als vanouds ging de laatste fles uit de reeks in de verzameling. Fles 55/55 deelt het schap met de vier vorige Mopeds. En ze zien er goed uit. Het oog wil ook wat. En dan te bedenken dat het nog maar mijn tweede Old Rhosdhu ooit is. Deze kostte 154 EUR en alle flessen waren op twee dagen uitverkocht. Ik ben niet verbaast. Best money spent this month.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).