Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Old Rhosdhu 26 Year Old 1993 Mobters on Mopeds

Tasting Notes Posted on do, januari 16, 2020 16:51:36

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 26 Year Old 1993/2019, BYOB-C Mobsters on Mopeds, Bourbon Hogshead, 55 bts
Kleur: goud
ABV: 50.3%

Brusselse Wafel

De jongens en meisjes van BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club) komen met hun 5e release in de Mobsters on Mopeds reeks erg verrassend uit de hoek. Na de fruitige Blair Athol 2000, de zomerse Cambus 1991 single grain, de ongehoord goede Ardmore 1998 en de hartverwarmende, vuile jonge Ledaig 2007, kozen ze voor hun 5e botteling een… Old Rhosdhu! De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar deze malt werd tussen 1966 en 2000 gestookt bij de erg veelzijdige Loch Lomond distillery. Dat deze exceptioneel is, is een understatement. Er zijn wereldwijd minder dan 40 bottelingen van Old Rhosdhu bekend! Onze vrienden van BYOB-C bottelden 55 flessen van een bourbon hogshead op vatsterkte.

Hola, dat is een lekkere neus! Erg zoet op boomgaardfruit en iets van Brusselse wafels met poedersuiker, mandarijn uit blik en ananas op de barbecue. Verstoken van kruiden. Dit is allemaal erg zacht, erg fruitig en bijgevolg erg aangenaam. Deed met zelfs heel even aan Littlemill denken. Kan je nagaan!

De body is prima, de sterkte perfect. Deze heeft gewicht en punch! Wederom zalig fruitig – doe daar gerust een frisse lychee bij, alsook wat kruisbessen – maar met een flinke snuif zwarte peper die hem lekker pittig maakt. Iets van abrikozengebak op de achtergrond, alsook wat pompelmoes sap. Een zacht bittertje van het hout komt midpalate opzetten, maar zorgt net voor een zeer goeie balans.

De afdronk is er niet naast. Lang, bitterzoet, zacht drogend en uitstekend. De licht metalige toets op het sterfbed komt veel te laat om de pret nog te bederven.

Ik sta even met mijn mond vol tanden. Nooit kunnen bevroeden dat er bij Loch Lomond zo iets lekkers gemaakt werd. Als vanouds ging de laatste fles uit de reeks in de verzameling. Fles 55/55 deelt het schap met de vier vorige Mopeds. En ze zien er goed uit. Het oog wil ook wat. En dan te bedenken dat het nog maar mijn tweede Old Rhosdhu ooit is. Deze kostte 154 EUR en alle flessen waren op twee dagen uitverkocht. Ik ben niet verbaast. Best money spent this month.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Old Rhosdhu 40 Year Old 1967

Tasting Notes Posted on do, januari 16, 2020 06:49:55

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 40 Year Old 1967/1999
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Waas van Citroengras

Old watte? Nog nooit van Old Rhosdhu gehoord? Geen zorgen, dat is niet onlogisch. Er zijn wereldwijd minder dan 40 bottelingen van deze whisky te vinden. Het is een single malt die tussen 1966 en 2000 werd gestookt door Loch Lomond. We proeven een oudje dat ondertussen 20 jaar geleden officieel werd gebotteld. Voor mij is het de eerste kennismaking met deze malt!

De neus is zijdezacht – zachter dan de billen van een pasgeboren baby. Flink fruitig op allerhande Europees fruit, met appels en peren vooraf, alvorens zachtjesaan licht tropisch te worden. Denk mango en papaya. Wat appelsiensap en citroengras. Een frisse toets komt opzetten als van eucalyptus en een fris boeketje lentebloemen. Erg leuke verrassing.

De malt mocht iets meer om het lijf hebben, maar qua smaak is het allemaal aangenaam. Erg zacht op het fruit dat de revue al passeerde op de neus, met een zacht pepertje. Wat meer citrus nu. Denk pompelmoes, onderweg naar een snoeperig zuurtje. Onderhuids sluimert een toets van karton, maar wordt mooi onder controle gehouden door het fruit. Wederom wat eucalyptus en zelfs wat munt. Fris en aangenaam.

Lang kan je de afdronk niet noemen, maar lekker is hij alleszins. Licht drogend danst hij over je tong om langzaam weg de deemsteren in een waas van citroengras.

Ik wist totaal niet wat te verwachten bij deze malt. Ten eerste had ik nog nooit een Old Rhosdhu geproefd en bovendien is dit een golden oldie, natuurlijk. Het oude adagio ‘zo maken ze ‘m niet meer, meneer’ is hier zeker van toepassing.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).