Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 40 Year Old 1967/1999
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Waas van Citroengras

Old watte? Nog nooit van Old Rhosdhu gehoord? Geen zorgen, dat is niet onlogisch. Er zijn wereldwijd minder dan 40 bottelingen van deze whisky te vinden. Het is een single malt die tussen 1966 en 2000 werd gestookt door Loch Lomond. We proeven een oudje dat ondertussen 20 jaar geleden officieel werd gebotteld. Voor mij is het de eerste kennismaking met deze malt!

De neus is zijdezacht – zachter dan de billen van een pasgeboren baby. Flink fruitig op allerhande Europees fruit, met appels en peren vooraf, alvorens zachtjesaan licht tropisch te worden. Denk mango en papaya. Wat appelsiensap en citroengras. Een frisse toets komt opzetten als van eucalyptus en een fris boeketje lentebloemen. Erg leuke verrassing.

De malt mocht iets meer om het lijf hebben, maar qua smaak is het allemaal aangenaam. Erg zacht op het fruit dat de revue al passeerde op de neus, met een zacht pepertje. Wat meer citrus nu. Denk pompelmoes, onderweg naar een snoeperig zuurtje. Onderhuids sluimert een toets van karton, maar wordt mooi onder controle gehouden door het fruit. Wederom wat eucalyptus en zelfs wat munt. Fris en aangenaam.

Lang kan je de afdronk niet noemen, maar lekker is hij alleszins. Licht drogend danst hij over je tong om langzaam weg de deemsteren in een waas van citroengras.

Ik wist totaal niet wat te verwachten bij deze malt. Ten eerste had ik nog nooit een Old Rhosdhu geproefd en bovendien is dit een golden oldie, natuurlijk. Het oude adagio ‘zo maken ze ‘m niet meer, meneer’ is hier zeker van toepassing.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).