Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 12 Year Old 2007/2019, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 50 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.9%

Wellington Boots

De Mobsters on Mopeds zijn terug! Na een overheerlijke Blair Athol, een erg mooie Cambus grain en een outstanding Ardmore, komen ze nu opzetten met een jonge Ledaig van de Tobermory distilleerderij. U weet dat ik wel van jonge Ledaig hou, dus u kan zich voorstellen dat ik hier erg blij mee ben. Het is een gelimiteerde oplage van slechts 50 genummerde flessen en fles 50 van de 50 prijkt in de verzameling. Proeven doe ik van een meegeleverd sample, waarvoor dank Mobsters!

Ja, hoor, de neus is weer zo’n lekker vuile zoals ik graag heb. Wellington boots, gerookte vis, paardenstal, assen en wat plasticine. En… euh… ik krijg weer die vreemde toets van jeneverbessen, alsof hij uit een gin-vat komt. Dat had ik eerder al met de Ledaig 2007 uit de Lads of Lobland-reeks van dezelfde club. Zou het een zustervat kunnen zijn? Nog wat wit fruit en iets van vanille, maar helemaal bedolven onder de natte rotsen. Mooi, mooi, mooi.

Verrassend zoet om mee te beginnen, maar dan ontploffen de assen op de tong. Zeezout en peper gaan de turf vooraf alvorens zich een mooi streepje rook vertoont. Appelsap en iets van pompelmoes volgen in het kielzog, maar moeten toch flink de duimen leggen tegen het zilte karakter van deze Ledaig.

Wanneer dat zilte en de rook in de mooi lange finish langzaam wegdeemsteren, komt het zoetje in de vorm van appels en vanille nog even gedag zeggen.

Heerlijk hartverwarmend. Goh, dat was al mijn 35e Ledaig. Of is dat ‘nog maar’? You tell me. Maar wel een erg leuke die me de winter lang warm zal houden. Hij is (was?) te koop voor 83 EUR bij de Mobsters. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).