Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: LeFort Tripel

Tasting Notes Posted on 18/08/2021 16:27

Brouwerij: Omer Vander Ghinste
Regio: België
Fles: LeFort Tripel
Kleur: blond
ABV: 8.8%

Junami

De meesten onder ons kennen brouwerij Omer Vander Ghinste vooral van het gelijknamige bier Omer. Maar sommigen onder ons kennen ongetwijfeld ook deze LeFort Tripel, een goudblond bier van 8.8% dat oorspronkelijk gebrouwen werd in Kortrijk in de Brasserie LeFort. In 1854 werd daarmee gestart, maar in 1911 werd de activiteit overgebracht naar Bellegem. Omer Vander Ghinste trouwde met Marguerite Vandamme, de kleindochter van Felix Verscheure, de oprichter van LeFort. Het bier is een eerbetoon aan de Kortrijkse brouwerij. Hij schenkt goudblond met een mooie witte kraag die gedurende de hele proefsessie overeind blijft. Het oog wil ook.

Fris, fruitig en licht bitter op de neus, precies zoals je van een tripel zou verwachten.

Erg vol van smaak, hoor. Zachte toetsen van die knapperige rode Junami appels, banaan en wat vanille, met een zacht kruidige toets op de achtergrond. Limoen steekt de kop op. Complex en rijk.

De afdronk vertoont een dorstlessend bittertje.

Deze houdt perfect het midden tussen een doordrinker/dorstlesser en genietbier. Niet te verwonderen dat deze tripel gouden medailles won op de World Beer Cup (USA) en de World Beer Awards (UK).

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Klooktzakse

Tasting Notes Posted on 18/08/2021 07:59

Brouwerij: Fort Lapin
Regio: België
Fles: Klootzakske, blond bier met ballen
Kleur: donkerblond
ABV: 7.5%

Blond Bier met Ballen

Onlangs een gezellige lunch gehad met mijn goeie vriend Bert op een zonovergoten terras in Vichte en toen we gevraagd werden wat we wilden drinken, viel mijn oog meteen op dit biertje. De grap vormde zich snel in mijn hoofd. Gezien mijn tafelgenoot. Bert dacht er onmiddellijk hetzelfde van. Enfin, een geschifte bende uit Sellewie (Deerlijk) heeft dit biertje op de markt gebracht en het is razend populair. Da’s mogelijks te danken aan de leuke naam en dito label, maar anderzijds is het ook een frisse doordrinker. Het wordt Het schenkt amberblond met een hoge witte kraag die lang blijft staan.

De neus is fris zoetzuur op citrus met een mooi bittertje van de hoppen. Dat alles rond een mooi moutig hart. Ik weet nu al dat ik dit lekker ga vinden, zeker bij deze hitte (het is hier op het terras zo’n 28°).

Een echte doordrinker met zowel zoete, zure als bittere smaken, maar mooi in balans en erg drinkbaar, ondanks het relatief hoge alcoholpercentage.

Het bittertje manifesteert zich voornamelijk in de afdronk, wat hem een heerlijk dorstlessend karakter geeft.

En zoals u weet staat er achter elke sterke man een sterke vrouw en da’s bij deze bende niet anders. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hun tweede biertje een ode is aan hun betere helften. Ook dat heeft een grappige naam en bijhorend label: Hete Klinke. Gaan we ook maar eens proberen, dan.

Geproefd door Mark Dermul op 21-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).