Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac : Prunier 45 Year Old 1975 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on zo, juli 18, 2021 16:58

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 45 Year Old 1975 Grande Champagne, 550 bts
Kleur: brons
ABV: 53.4%

Ding-A-Dong

Deze Prunier 1975 rijpte maar liefst 45 jaar! De druiven zijn afkomstig uit de Grande Champagne, dus het gaat hier om de beste druiven. Om dat even in context te plaatsen: 1975 is het jaar waarin het Rad van Fortuin zijn debuut maakt op NBC, Space Mountain opent in Disney World Florida, Margaret Tatcher partijvoorzitster wordt, Teach-In het 20e Eurovisiesongfestival wint met Ding-a-Dong (what’s in a name?) en Bill Gates Micro-soft opricht (jawel, met het streepje tussen, dat zou pas later verdwijnen). Soit, laat ons gauw deze mooie cognac uit de Grande Champagne aan de lippen zetten!

Erg aromatische, bijna weeïge neus (in a good way!) op gekonfijte bloedappelsienen, gekarameliseerde hazelnoten, een emmer vol honing, aardbeien en zelfs een hint van chocolade. Dat is erg onverwacht, maar uitmuntend!

Bijzonder romig en vol, heerlijk rijk aan donker fruit en honing. Dit is begeesterend! Totaal verschillend van de 1977 die ik eerder proefde (en van de 1975 Petit Champagne die ik hierna proefde). Dit is een grootse cognac, maar wellicht niet de makkelijkste. Daar zit ook het ABV wel voor iets tussen.

De afdronk duurt langer dan een ritje op de Space Mountain en is veelzijdiger dan Windows 10.

Haal ‘m in huis, je zal het je niet beklagen! Zo’n 190 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac : Prunier 43 Year Old 1977 Petite Champagne

Tasting Notes Posted on zo, juli 18, 2021 07:56

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 43 Year Old 1977 Petite Champagne, 90 bts
Kleur: brons
ABV: 56.3%

Brut de fût

Ik heb onlangs, dankzij The Whisky Jury, het cognachuis Prunier ontdekt. Man, man, man, die zouden de Toshan Man zomaar kunnen bekeren tot Prunier Preacher. Trouwens, alle Prunier die tot in ons kleine landje geraakt? Dankzij Ivo Drabs van Wine4You, hij is de exclusieve importeur. En we mogen ons gelukkig prijzen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij een hele mooie reeks heeft binnen gehaald. En ik kreeg een heleboel samples toegestuurd om te proberen – waarvoor dank Ivo! Ik zet ze met veel plezier op een rijtje. Beginnen doen we met een 43-jarige uit het jaar waarin Star Wars op het witte doek verscheen. May the grape be with you!

Diepzoet (oké, da’s geen woord…) op Reine Claud pruimen, appelsienen, lychees, pruimtabak en amandelen. Abrikozen. Vers geplukte bloemen. Fris en monter en erg verleidelijk.

Lekker olieachtig en stevig. Ja, dit is cask strength natuurlijk Of zoals onze zuiderburen zeggen: brut de fût. Te lang getrokken fruitthee, pompelmoes, passievrucht, abrikozen, rozenwater en noten. Mooie complexiteit en zijdezacht.

Zalig lange afdronk die fruitig zoet blijft en een tikkeltje kruidig. Hij wordt absoluut niet droog.

Wat een kanjer! Er gaat hier echt een hele nieuwe wereld voor mij open. Zo rond de 200 EUR, maar wees er snel bij, want slechts 90 flessen beschikbaar.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).