Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 45 Year Old 1975 Grande Champagne, 550 bts
Kleur: brons
ABV: 53.4%

Ding-A-Dong

Deze Prunier 1975 rijpte maar liefst 45 jaar! De druiven zijn afkomstig uit de Grande Champagne, dus het gaat hier om de beste druiven. Om dat even in context te plaatsen: 1975 is het jaar waarin het Rad van Fortuin zijn debuut maakt op NBC, Space Mountain opent in Disney World Florida, Margaret Tatcher partijvoorzitster wordt, Teach-In het 20e Eurovisiesongfestival wint met Ding-a-Dong (what’s in a name?) en Bill Gates Micro-soft opricht (jawel, met het streepje tussen, dat zou pas later verdwijnen). Soit, laat ons gauw deze mooie cognac uit de Grande Champagne aan de lippen zetten!

Erg aromatische, bijna weeïge neus (in a good way!) op gekonfijte bloedappelsienen, gekarameliseerde hazelnoten, een emmer vol honing, aardbeien en zelfs een hint van chocolade. Dat is erg onverwacht, maar uitmuntend!

Bijzonder romig en vol, heerlijk rijk aan donker fruit en honing. Dit is begeesterend! Totaal verschillend van de 1977 die ik eerder proefde (en van de 1975 Petit Champagne die ik hierna proefde). Dit is een grootse cognac, maar wellicht niet de makkelijkste. Daar zit ook het ABV wel voor iets tussen.

De afdronk duurt langer dan een ritje op de Space Mountain en is veelzijdiger dan Windows 10.

Haal ‘m in huis, je zal het je niet beklagen! Zo’n 190 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).