Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: BrewDog Punk IPA

Tasting Notes Posted on vr, september 04, 2020 16:29:14

Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: BrewDog Punk IPA
Kleur: goudblond
ABV: 5.6%

Schotse Duvel

BrewDog in een onafhankelijke brouwerij uit Schotland die ondertussen flink wat furore maakt met haar bijzondere bieren met eclatante namen. Het bier waar het allemaal mee begin – in 2017 – was deze Punk IPA, een goudblonde Indian Pale Ale op 5.6%. Hij schenkt goudblond met een mooie witte kraag die relatief lang stand houdt. Lichte carbonatie op het eerste zicht.

Het is alvast een erg hoppig bier! Redelijk scherpe noten van hop, aangevuld met flink wat pompelmoes, maar ook amandelen, mango en perzik. In die optiek doet dit me erg denken aan de Duvel Triple Hop Cashmere, moet ik zeggen. Da’s een compliment, by the way. Die Duvel is immers outstanding.

Zalig fris op de tong met wederom heerlijke fruittoetsen (iets minder tropische dan op de neus, weliswaar), zoete mout en een flink, dorstlessend bittertje van de hop. De carbonatie – die op zicht eerder licht was – zorgt er voor dat deze toch lekker danst op je tong. De vergelijking met onze Duvel gaat nog steeds grotendeels op.

In de afdronk verdwijnt het fruit op wat citroen na en blijven de hoppen echt lang hangen. Ik krijg er honger van.

Erg lekker IPA, hoor. Had ik dat geweten, ik had hem veel eerder in huis gehaald. Daarnaast werkte Brewdog samen met bekend whiskymaker Compass Box om een whisky te bekomen die perfect zou matchen met dit bier in een boilermaker.

Boilermaker

Een boilermaker is een combinatie van whisky en bier. Voor deze combinatie werkte BrewDog dus samen met Compass Box die hiervoor de Transistor ontwikkelde, een blend bestaande uit Cameronbridge grain en de malts Linkwood, Teaninich, Dailuaine en het onvermijdelijke (in het geval van Compass Box, bedoel ik dan) Clynelish. De whisky op zich is niet spectaculair, maar de combinatie werkt prima.

Ga als volgt te werk: neem een sip Transistor en laat hem zo’n 5 à 10 seconden in je mond walsen zodat hij elke hoek van je mond geraakt heeft. Neem dan een flink slok (ja, het mag!) van het bier. Nou, wat heb ik gezegd? Lekker, toch? Bier en whisky gaan hier perfect samen!

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Abrio Black Bourbon Barrel Aged

Tasting Notes Posted on vr, september 04, 2020 06:28:06

Brouwerij: De Feniks
Regio: België
Fles: Abrio Black Bourbon Barrel Aged, 75cl, 1.300 bts
Kleur: roodbruin
ABV: 9.5%

Chocolade

Abrio ontleent zijn naam aan de ‘A’ van Antwerpen en de ‘brio’ verwijst naar ‘met brio’, oftewel met veel goesting, stijl, levendigheid en levenslust (trouwens, het woord brio is afgeleid van het Gallische ‘brivos’, wat durf of lef betekent). Ook de diamant in de naam op het label verwijst natuurlijk naar mijn geboortestad, waar dit bier vandaan komt. Abrio heeft overigens al een paar bieren op de markt: Abrio Hopster, Abrio Blond, Abrio Gold, Abrio Dark en dan deze Abrio Black Bourbon Barrel Aged, een quadrupel van hoge gisting met hergisting in de fles, met verschillende soorten mout gebrouwen. Westmalle is de gistsoort van dienst en hij rijpte op voormalige bourbon barrels van Wild Turkey en Buffalo Trace. Hij werd in december 2019 gelanceerd op amper 1.300 flessen. Hij schenk donkerbruin tot zwart met een flinke beige kraag met bijzonder kleine bellen die erg lang blijft staan.

Lekkere, ietwat droge neus op flink wat origine chocolade en karamel. Doet me onmiddellijk goesting krijgen om een flinke slok te nemen. Laat ik maar gauw de daad bij het woord voeren.

Op de tong is hij een pak zoeter dan op de neus en krijg ik naast karamel en chocolade (die twee domineren wel, maar het is echt prima) nog wat rood fruit en een hint van vanille-roomijs. Verassend frisse doordrinker.

Een erg lange finish zou ik het niet durven noemen, maar dat deze erg gemakkelijk naar binnen kapt is dan weer een understatement.

Weer zo eentje die mooi het midden houdt tussen een doordrinker en een degustatiebier. Erg, erg lekker en wellicht heerlijk bij dat ultieme Antwerpse gerecht ‘friet met stoverij’. Ik ben fan!

Geproefd door Mark Dermul op 17-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).