Brouwerij: De Feniks
Regio: België
Fles: Abrio Black Bourbon Barrel Aged, 75cl, 1.300 bts
Kleur: roodbruin
ABV: 9.5%

Chocolade

Abrio ontleent zijn naam aan de ‘A’ van Antwerpen en de ‘brio’ verwijst naar ‘met brio’, oftewel met veel goesting, stijl, levendigheid en levenslust (trouwens, het woord brio is afgeleid van het Gallische ‘brivos’, wat durf of lef betekent). Ook de diamant in de naam op het label verwijst natuurlijk naar mijn geboortestad, waar dit bier vandaan komt. Abrio heeft overigens al een paar bieren op de markt: Abrio Hopster, Abrio Blond, Abrio Gold, Abrio Dark en dan deze Abrio Black Bourbon Barrel Aged, een quadrupel van hoge gisting met hergisting in de fles, met verschillende soorten mout gebrouwen. Westmalle is de gistsoort van dienst en hij rijpte op voormalige bourbon barrels van Wild Turkey en Buffalo Trace. Hij werd in december 2019 gelanceerd op amper 1.300 flessen. Hij schenk donkerbruin tot zwart met een flinke beige kraag met bijzonder kleine bellen die erg lang blijft staan.

Lekkere, ietwat droge neus op flink wat origine chocolade en karamel. Doet me onmiddellijk goesting krijgen om een flinke slok te nemen. Laat ik maar gauw de daad bij het woord voeren.

Op de tong is hij een pak zoeter dan op de neus en krijg ik naast karamel en chocolade (die twee domineren wel, maar het is echt prima) nog wat rood fruit en een hint van vanille-roomijs. Verassend frisse doordrinker.

Een erg lange finish zou ik het niet durven noemen, maar dat deze erg gemakkelijk naar binnen kapt is dan weer een understatement.

Weer zo eentje die mooi het midden houdt tussen een doordrinker en een degustatiebier. Erg, erg lekker en wellicht heerlijk bij dat ultieme Antwerpse gerecht ‘friet met stoverij’. Ik ben fan!

Geproefd door Mark Dermul op 17-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).