Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: BrewDog Punk IPA
Kleur: goudblond
ABV: 5.6%

Schotse Duvel

BrewDog in een onafhankelijke brouwerij uit Schotland die ondertussen flink wat furore maakt met haar bijzondere bieren met eclatante namen. Het bier waar het allemaal mee begin – in 2017 – was deze Punk IPA, een goudblonde Indian Pale Ale op 5.6%. Hij schenkt goudblond met een mooie witte kraag die relatief lang stand houdt. Lichte carbonatie op het eerste zicht.

Het is alvast een erg hoppig bier! Redelijk scherpe noten van hop, aangevuld met flink wat pompelmoes, maar ook amandelen, mango en perzik. In die optiek doet dit me erg denken aan de Duvel Triple Hop Cashmere, moet ik zeggen. Da’s een compliment, by the way. Die Duvel is immers outstanding.

Zalig fris op de tong met wederom heerlijke fruittoetsen (iets minder tropische dan op de neus, weliswaar), zoete mout en een flink, dorstlessend bittertje van de hop. De carbonatie – die op zicht eerder licht was – zorgt er voor dat deze toch lekker danst op je tong. De vergelijking met onze Duvel gaat nog steeds grotendeels op.

In de afdronk verdwijnt het fruit op wat citroen na en blijven de hoppen echt lang hangen. Ik krijg er honger van.

Erg lekker IPA, hoor. Had ik dat geweten, ik had hem veel eerder in huis gehaald. Daarnaast werkte Brewdog samen met bekend whiskymaker Compass Box om een whisky te bekomen die perfect zou matchen met dit bier in een boilermaker.

Boilermaker

Een boilermaker is een combinatie van whisky en bier. Voor deze combinatie werkte BrewDog dus samen met Compass Box die hiervoor de Transistor ontwikkelde, een blend bestaande uit Cameronbridge grain en de malts Linkwood, Teaninich, Dailuaine en het onvermijdelijke (in het geval van Compass Box, bedoel ik dan) Clynelish. De whisky op zich is niet spectaculair, maar de combinatie werkt prima.

Ga als volgt te werk: neem een sip Transistor en laat hem zo’n 5 à 10 seconden in je mond walsen zodat hij elke hoek van je mond geraakt heeft. Neem dan een flink slok (ja, het mag!) van het bier. Nou, wat heb ik gezegd? Lekker, toch? Bier en whisky gaan hier perfect samen!

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).