Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

West Cork Blended Irish Whiskey Cask Strength

Tasting Notes Posted on wo, maart 18, 2020 16:28:56

Distilleerderij: West Cork
Regio: Ierland
Fles: West Cork Cask Strength, Blended Irish Whiskey
Kleur: vol goud
ABV: 62.0%

Vegetaal

Vergis u niet, deze West Cork is geen eigen werk, maar afkomstig van andere distilleerderijen. Hun eigen product is immers nog niet voldoende gerijpt. Bovendien gaat het hier om een blended Irish whiskey, dus zowel single malt als grain. Het alcoholpercentage is niet van de poes: 62%. Dat doet natuurlijk wel vermoeden dat het om erg jong spul gaat. We gaan het zien.

De neus is erg vegetaal en zelfs een beetje chemisch. Ik krijg nog iets wat aan jenever doet denken, wat wit brood, flink wat gist, maar weinig meer. Dju, dat valt tegen.

Op smaak maakt hij veel goed. Duidelijke toetsen van de graanwhiskey, maar dat stoort niet. Ik ben een groot liefhebber van Greenore, bijvoorbeeld, dus dit gaat vlotjes binnen. De malt voegt er daarenboven wat toetsen van pompelmoes – zeste incluis – en honing aan toe. Potloodslijpsel en wederom die chemische toets doen hem echter geen goed. Hij blijkt wel drinkbaar zonder verdunning.

De afdronk is erg lang, maar met zo’n ABV hoeft dat niet te verbazen.

Als je hiervoor wil shoppen, kijk je best even (online) rond. Want in Duitsland kan je deze fles voor minder dan 30 EUR kopen, maar in Ierland zelf tel je hier algauw 50 EUR voor neer.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).West Cork 12 Year Old Port Cask Finish

Tasting Notes Posted on wo, maart 18, 2020 06:27:14

Distilleerderij: West Cork
Regio: Ierland
Fles: West Cork 12 Year Old Port Cask Finish
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Pompelmoes & Frambozen

West Cork heeft nog geen eigen productie op de markt – ze zijn pas bezig en hun eigen distillaat ligt dus nog te slapen – maar ze brengen toch al whiskey op de markt. Dat is dus gesourcete whiskey. Deze single malt rijpte eerst op bourbon barrels alvorens hij nog enige tijd op portovaten mocht doorbrengen.

Een lentefrisse neus waarbij de portinvloed onmiddellijk merkbaar is, omwille van enkele – weliswaar zachte – toetsen van rood fruit. Erg zoet op aardbeien, honing en zoete mout. Daarnaast iets fris van munt en wat graeffe suiker. Eenvoudig, toegegeven, maar wel uitnodigend.

De body is prima, hoor. Verrassend elegant met een mooi pepertje, wat hem toch een prikkel geeft, ondanks het bescheiden alcoholpercentage. Nu wat meer zoet én zuur, als van pompelmoes en frambozen. Wederom redelijk recht-toe-recht-aan, maar niks mis mee.

De afdronk is eerder kort, maar wel fris fruitig en de peper blijft zeker hangen.

Dankzij de 43% is dit toch een leuke whiskey geworden. Voor slechts 40 EUR is dit best een aanrader. Vermoedelijk gestookt bij Midleton.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).