Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Duvel Barrel Aged Batch 2

Tasting Notes Posted on vr, februari 07, 2020 16:12:55

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 2, 44.019 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

Whiskybier

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten van onder andere Buffalo Trace, Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniel’s. We proeven nu batch 2 die werd samengesteld uit 193 eiken vaten die zo’n 44.000 flessen opleverden, wat bijna een verdubbeling is van batch 1. Wist je trouwens dat Albert Moortgat – 2e generatie – zijn bieren produceerde met een Schotse gist van McEwan? Dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Duvel was overigens in zijn vorige gedaante een donker bier! Pas in 1970 kwam de blonde versie op de markt en werden de hopsoorten Saasz-Saasz en Styrian Golding geïntroduceeerd.

Op de neus offreert deze batch naast wat donker fruit, gekonfijte appelsienschillen en een karrenvracht aan vanille en karamel een heuse ‘boozy’ toets van whisky. Je ruikt de whisky, ik zever niet. Nog wat late chocolade en iets van kruidnagel. En het werkt wondermooi.

Op smaak krijg ik flink wat citrustoetsen, een bitterzoetje van grapfruit, pomme d’amour en toffee. De whisky geeft hem een romig mondgevoel en laat zich relatief makkelijk ontdekken. Lekker!

Lange afdronk met een pittige kruidigheid en de heerlijke warmte van een goeie bourbon.

Dit is een whiskybier! Zalig en bijgevolg wat jammer dat hij nergens meer te vinden is. Wat mij betreft de lekkerste uit de reeks – met voorsprong.

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Duvel Barrel Aged Batch 1

Tasting Notes Posted on vr, februari 07, 2020 06:10:52

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 1, 24.750 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

Appelsien

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten. Deze vaten komen van gerenommeerde Amerikaanse distilleerderijen zoals Buffalo Trace, Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniel’s. Vier jaar geleden werd de eerste batch gelanceerd. Er werden minder dan 25.000 flessen gelanceerd, maar het bleek wel een commercieel succes, waardoor de Duvel Barrel Aged sindsdien jaarlijks wordt gelanceerd rond de eindejaarsfeesten. Ondertussen zijn we dus al aan batch 4. We vonden het dan ook hoog tijd om alle batches even te proeven. We beginnen met batch 1 die werd samengesteld uit 104 eiken vaten en net geen 25.000 flessen opleverde.

Wie hoopt op de neus nog iets van zijn vertrouwde Duvel terug te vinden met zijn bitterzoete, hoppige karakter, is er aan voor de moeite. Maar in ruil krijgt die wel een smeuïg, zacht en zoet geurend luxueus biertje in zijn glas. Appelsien, vanille en flink wat karamel. Erg toegankelijk.

Het is lekker fris, maar offreert toch ook een romig mondgevoel. Ik krijg op smaak weer iets van appelsien, vanille en nu toch ook een mooie bittere toets die me er even aan herinnert dat het hier wel degelijk om Duvel gaat.

Dit bier heeft een afdronk! En nog een erg lange en lekkere ook. Hij laat je mond zelfs een beetje warm achter van de kruidigheid. Erg aangenaam.

Mooi degustatiebier waar whiskyliefhebbers wellicht van zullen houden. Of de echte Duvelliefhebber hier ook tuk op is, weet ik niet zeker. Maar lekker is dit alleszins.

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).