Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 1, 24.750 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

Appelsien

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten. Deze vaten komen van gerenommeerde Amerikaanse distilleerderijen zoals Buffalo Trace, Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniel’s. Vier jaar geleden werd de eerste batch gelanceerd. Er werden minder dan 25.000 flessen gelanceerd, maar het bleek wel een commercieel succes, waardoor de Duvel Barrel Aged sindsdien jaarlijks wordt gelanceerd rond de eindejaarsfeesten. Ondertussen zijn we dus al aan batch 4. We vonden het dan ook hoog tijd om alle batches even te proeven. We beginnen met batch 1 die werd samengesteld uit 104 eiken vaten en net geen 25.000 flessen opleverde.

Wie hoopt op de neus nog iets van zijn vertrouwde Duvel terug te vinden met zijn bitterzoete, hoppige karakter, is er aan voor de moeite. Maar in ruil krijgt die wel een smeuïg, zacht en zoet geurend luxueus biertje in zijn glas. Appelsien, vanille en flink wat karamel. Erg toegankelijk.

Het is lekker fris, maar offreert toch ook een romig mondgevoel. Ik krijg op smaak weer iets van appelsien, vanille en nu toch ook een mooie bittere toets die me er even aan herinnert dat het hier wel degelijk om Duvel gaat.

Dit bier heeft een afdronk! En nog een erg lange en lekkere ook. Hij laat je mond zelfs een beetje warm achter van de kruidigheid. Erg aangenaam.

Mooi degustatiebier waar whiskyliefhebbers wellicht van zullen houden. Of de echte Duvelliefhebber hier ook tuk op is, weet ik niet zeker. Maar lekker is dit alleszins.

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).