Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 2, 44.019 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

Whiskybier

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten van onder andere Buffalo Trace, Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniel’s. We proeven nu batch 2 die werd samengesteld uit 193 eiken vaten die zo’n 44.000 flessen opleverden, wat bijna een verdubbeling is van batch 1. Wist je trouwens dat Albert Moortgat – 2e generatie – zijn bieren produceerde met een Schotse gist van McEwan? Dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Duvel was overigens in zijn vorige gedaante een donker bier! Pas in 1970 kwam de blonde versie op de markt en werden de hopsoorten Saasz-Saasz en Styrian Golding geïntroduceeerd.

Op de neus offreert deze batch naast wat donker fruit, gekonfijte appelsienschillen en een karrenvracht aan vanille en karamel een heuse ‘boozy’ toets van whisky. Je ruikt de whisky, ik zever niet. Nog wat late chocolade en iets van kruidnagel. En het werkt wondermooi.

Op smaak krijg ik flink wat citrustoetsen, een bitterzoetje van grapfruit, pomme d’amour en toffee. De whisky geeft hem een romig mondgevoel en laat zich relatief makkelijk ontdekken. Lekker!

Lange afdronk met een pittige kruidigheid en de heerlijke warmte van een goeie bourbon.

Dit is een whiskybier! Zalig en bijgevolg wat jammer dat hij nergens meer te vinden is. Wat mij betreft de lekkerste uit de reeks – met voorsprong.

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).