Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mijn whisky cabinet

Whisky Talk Posted on 02/05/2010 21:18

Onze Japan-reis heeft naast een bezoek aan de Suntory Yamazaki Distillery, ook een mooie oogst aan lokale whisky’s opgeleverd. Volgens mijn Connosr.com whisky cabinet staat mijn teller nu op 65 drams (samples niet meegeteld).

Onze oogst whisky’s uit het Land van de Rijzende Zon bestaat uit:

Nikka All Malt (40%)
Nikka Pure Malt 12 Year Old (40%)
Kingsland Nikka Premium Rare Old (43%)
Nikka Tsuru 17 Year Old (43%)
Nikka from the barrel (51,4%)

Suntory Special Reserve 10 Year Old (43%)
Suntory Royal 12 Year Old (43%)
Yamazaki 12 Year Old (43%)
Hakushu 10 Year Old (43%)
Hakushu 12 Year Old (43%)
Hokuto 12 Year Old (40%)
Hibiki 12 Year Old (43%)
Hibiki 17 Year Old (43%)

Indien er geen import limiet en geen gewichtsbeperking voor reiskoffers zou zijn, was er nog meer levenswater mee terug naar België gekomen. We hebben nog voldoende redenen om ooit terug te gaan naar Japan.

Kampai! (= Slàinte in het Japans)



Bezoek Yamazaki Distillery (Part 1)

Reizen Posted on 02/05/2010 15:49

16u45, dinsdag 27 april 2010, Flight JL 411 van Japanese Airlines landt op Schiphol International Airport. Onze 18-daagse tour in het land van de rijzende zon is definitief voorbij. Ilse en ik hebben zo’n slordige 1.800 foto’s en evenveel verhalen en anekdotes om onze reis te documenteren.

Elke rondreis in Japan heeft wel een bezoek aan en sakefabriek op het programma. Maar deze twee Whivie-bloggers wilden wel eens een Japanse whisky distilleerderij bezoeken. Het uitgelezen ogenblik hiervoor was onze vrije dag in Kyoto.

De stad Kyoto is centraal gelegen op het eiland Honshu; en is met zijn 1,5 miljoen inwoners tevens de hoofdstad van het Kyoto Prefecture. De stad telt meer dan 2.000 Boeddhistische tempels en 1.000 Shinto schrijnen. Maar even buiten Kyoto ligt ook de Suntory Yamazaki Distillery. En daar wilden wij een kijkje gaan nemen, en gaan proeven als het even kan natuurlijk!

Het Keihan Hotel waar we verblijven, ligt net naast het Kyoto Station Building. Van hieruit boeken wij kaartjes voor de JR Kyoto Line, richting Osaka. Voor ¥ 210 per persoon (€ 1,68 pp) rijd je (enkele reis) tot het Yamazaki Station. Tip: neem steeds een kaart mee waarop je kan aanduiden waar je precies heen wilt; want in Japan spreekt nagenoeg niemand een woord Engels! Na een treinrit van +/- 25 minuten komt de trein toe in Yamazaki Station. ’t Is te zeggen: als je de boemel trein neemt en niet – zoals wij – de snelle express trein; want we zien letterlijk de distilleerderij voorbij glijden in het landschap. Gelukkig stopt de trein twee dorpjes verder en kunnen we met de boemel evenveel haltes terugrijden.

Op het perron staat reeds een bord die ons de juiste richting aanwijst. De distilleerderij ligt op nog geen 10 minuten stappen van het station; en elke 200 meter zijn er wegwijzers. Net aan de spooroverweg ligt de ingang van het Visitor Center.

De hostess geeft ons een informatieve folder over de distilleerderij en een formulier dat we dienen in te vullen. Naast een verklaring dat we meerderjarig zijn, is het een soort enquête vanwaar we de distilleerderij kennen en met welk transportmiddel we tot daar zijn gekomen. Het bezoek aan de distilleerderij is gratis. Rondleidingen zijn enkel in het Japans; er zijn wel gratis Engelstalige audio guides beschikbaar.



Bezoek Yamazaki Distillery (Part 2) – Rondleiding

Reizen Posted on 02/05/2010 15:46

We zijn nog net op tijd voor de eerste tour van de dag. Onze groep bestaat uit 8 Japanners en … 2 Belgen. De rondleiding begint op de eerste verdieping van het Visitor Center. Een Japanse dame begroet de groep; en na elke zin buigt ze naar de deelnemers, die beleefd terug buigen. Dit herhaalt zich zo’n 3-tal keer. Wij hebben geen idee waarover het gaat, maar buigen – zoals het volgens de Japanse etiquette hoort – naarstig mee.

De rondleiding zelf begint in de tuin van de distilleerderij. Vanaf hier vertrouwen wij volledig op de audio guide. In de tuin krijgen de we geschiedenis van de Suntory Yamazaki Distillery te horen. In de tuin staan een aantal standbeelden, waaronder die van oprichter Shinjiro Torii.

De tour begint pas echt als we via een lift, met gecodeerd slot, de productiegebouwen betreden. Ilse heeft de gids de geheime code zien intoetsen; en herinnert zich deze nog steeds. Mits de ‘juiste’ vergoeding in whisky geven we deze toegangscode vrij

We krijgen een korte inleiding tot het productieproces van whisky en beginnen onze tocht door de vier grote stappen: mashing, fermentatie, distillatie en rijpen.

Na elke stap in het proces kunnen we de ingrediënten en eindproducten bekijken, ruiken en zelfs proeven. Zo ruiken we gemoute gerst en proeven we new make, die nagenoeg rechtstreeks uit de spirit still komt. In elke afdeling hangt een specifieke geur; maar wat ons het meest doet dromen, zijn de aroma’s in het aging warehouse. Hier liggen duizenden vaten pure malt en sungrain whisky’s te rijpen.

Naast een interessante display over het maken van vaten en de verschillende soorten vaten, is er ook een prachtige opstelling van twee opengewerkte vaten. Bij een doorsnede van een vat van 4 en een van 12 jaar oud, zien we duidelijk de invloed van het angle’s share tijdens de rijping.

Aan het einde van de rondgang passeren we enkele unieke en oude vaten, waaronder barrel N° 0001 uit 1924. Dit is het eerste vat whisky ooit in Japan geproduceerd.



Bezoek Yamazaki Distillery (Part 3) – Tasting

Reizen Posted on 02/05/2010 15:41

Elk bezoek aan een distilleerderij wordt natuurlijk afgesloten met een whisky tasting. In een gezellige ontvangstruimte met houten tafels en bankjes, begint de proeverij met een verfrissend drankje: het is The Premium Soda from Yamazaki. Het is niet meer dan spuitwater met whisky, en echt niet lekker. Ilse werkt ook de inhoud van mijn glas naar binnen.

Voor elke deelnemer liggen er Suntory chocolaatjes en een notenmix op tafel. Het zijn lekkere knabbels bij de rest van de tasting. Naast een Yamazaki 12 Year Old, proeven we de Hakushu 10 Year Old (wordt hak-shoe uitgesproken).
Tasting notes volgen binnenkort.



Bezoek Yamazaki Distillery (Part 4) – Museum en Whisky Library

Reizen Posted on 02/05/2010 15:39

Na iets meer dan een uur zit onze rondleiding, inclusief tasting, erop. We nemen echter nog ruim de tijd om het museum, whisky library en de shop te bezoeken.
Jammer genoeg is het museum volledig in het Japans. Er is hier geen audio guide beschikbaar. De tentoonstelling toont de geschiedenis van de distilleerderij en whisky in Japan. Naast enkele antieke posters, zijn er ook een aantal oude en zeldzame flessen te bewonderen, zoals de Suntory 60 Year Old.

Minstens zo indrukwekkend is de whisky bibliotheek van Yamazaki. Hier staan honderden flessen van new make over single malts tot blended whisky’s van over de hele wereld. De flessen zijn allemaal gelabeld en gaan terug tot 1960. Een mens zou het souvenirwinkeltje liever links laten liggen en hier shoppen!

In het Visitor Center kan er (tegen betaling) nog whisky geproefd worden. Je kan er kiezen uit een uitgebreid assortiment Japanse, Schotse, Ierse en zelfs Amerikaanse whisky’s. Hier kan je enkel cash betalen en alle drams worden straight geserveerd. Prijzen beginnen aan ¥ 100 (€ 0,80) voor eenvoudige Japanse blends tot ¥ 3.000 (€ 24) voor enkele exclusievere en buitenlandse whisky’s.
Om deze geslaagde voormiddag af te sluiten, proeven wij de Hibiki 30 Year Old. De fles kost een slordige ¥ 100.000 (€ 800). Voor een glas van 50ml betalen wij ¥ 2.600 (€ 20,80).
Tasting notes volgen binnenkort.

Het Yamazaki Visitor Center, met museum en shop zijn dagelijks gratis te bezoeken van 9u30 tot 16u45 (laatste toegang om 16u00). Vanaf 10u00 gaat er om het uur een gratis productie tour + tasting van start (laatste tour om 15u00). Engelstalige audio guides zijn eveneens gratis ter beschikking.



Glen Scotia 1992 MoS

Tasting Notes Posted on 02/05/2010 10:17

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: 1992/2010 (Malts of Scotland, Sherry Butt, cask 429, 199 bts)
Kleur: goud
ABV: 53,3%

Stoffige zolder

Dit is mijn allereerste Glen Scotia, dus ik wist niet meteen waar mij aan te verwachten. Een beetje opzoekingswerk leert dat Glen Scotia eigenlijk bij de gratie – en in de schaduw – van haar grote broer Springbank opereert en in dringende nood van investering verkeert. Recente foto’s van Glen Scotia laten zien dat de distilleerderij niet bepaald onderhouden is. Ze opereert overigens maar een drietal maanden per jaar, waardoor de outturn slechts 15% bedraagt van de werkelijke capaciteit van de distilleerderij. Naast Glen Scotia en de voornoemde Springbank is er nog een derde distilleerderij in deze regio, Campbeltown – die zich ooit het hart van de whiskyproductie mocht noemen! – die haar whisky op de markt brengt onder de naam Kilkerran: Glengyle.

Deze Glen Scotia 1992 ruikt enorm naar sherry – dat hoeft niet te verbazen gezien het een sherry butt betreft – waarbij koffiebonen en rozijnen de boventoon voeren, aangevuld met wat rubber en crème brulée. Doet wat denken aan de Glengoyne 1998 die ik onlangs proefde, maar dan geturfd. Maar er zit ook een vies kantje aan wat me doet denken aan een stoffige zolder…

De zoete aanval is best hevig en bestaat voornamelijk uit fruitige tonen, met een mespuntje zout, veel hout, maar ook pure chocolade en kruidnagel. Niet slecht, maar de stoffige zolder komt ook in de smaak naar voren en doet me de wenkbrauwen fronsen … Jammer. Ik vind dit niet zo lekker.

De afdronk is lang en romig met vooral noten.

Voor mijn eerste Glen Scotia mag ik zeker niet klagen, hoewel ik meen dat Malts of Scotland er in deze niet echt in geslaagd is een schitterend vat uit te zoeken. Dat gezegd zijnde kan het natuurlijk ook zijn dat Glen Scotia en ik niet voor elkaar gemaakt zijn. Ik laat het u weten als ik mijn tweede van deze distilleerderij proef.

Score: 79

geproefd door Mark Dermul op 02-05-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)