We zijn nog net op tijd voor de eerste tour van de dag. Onze groep bestaat uit 8 Japanners en … 2 Belgen. De rondleiding begint op de eerste verdieping van het Visitor Center. Een Japanse dame begroet de groep; en na elke zin buigt ze naar de deelnemers, die beleefd terug buigen. Dit herhaalt zich zo’n 3-tal keer. Wij hebben geen idee waarover het gaat, maar buigen – zoals het volgens de Japanse etiquette hoort – naarstig mee.

De rondleiding zelf begint in de tuin van de distilleerderij. Vanaf hier vertrouwen wij volledig op de audio guide. In de tuin krijgen de we geschiedenis van de Suntory Yamazaki Distillery te horen. In de tuin staan een aantal standbeelden, waaronder die van oprichter Shinjiro Torii.

De tour begint pas echt als we via een lift, met gecodeerd slot, de productiegebouwen betreden. Ilse heeft de gids de geheime code zien intoetsen; en herinnert zich deze nog steeds. Mits de ‘juiste’ vergoeding in whisky geven we deze toegangscode vrij

We krijgen een korte inleiding tot het productieproces van whisky en beginnen onze tocht door de vier grote stappen: mashing, fermentatie, distillatie en rijpen.

Na elke stap in het proces kunnen we de ingrediënten en eindproducten bekijken, ruiken en zelfs proeven. Zo ruiken we gemoute gerst en proeven we new make, die nagenoeg rechtstreeks uit de spirit still komt. In elke afdeling hangt een specifieke geur; maar wat ons het meest doet dromen, zijn de aroma’s in het aging warehouse. Hier liggen duizenden vaten pure malt en sungrain whisky’s te rijpen.

Naast een interessante display over het maken van vaten en de verschillende soorten vaten, is er ook een prachtige opstelling van twee opengewerkte vaten. Bij een doorsnede van een vat van 4 en een van 12 jaar oud, zien we duidelijk de invloed van het angle’s share tijdens de rijping.

Aan het einde van de rondgang passeren we enkele unieke en oude vaten, waaronder barrel N° 0001 uit 1924. Dit is het eerste vat whisky ooit in Japan geproduceerd.