16u45, dinsdag 27 april 2010, Flight JL 411 van Japanese Airlines landt op Schiphol International Airport. Onze 18-daagse tour in het land van de rijzende zon is definitief voorbij. Ilse en ik hebben zo’n slordige 1.800 foto’s en evenveel verhalen en anekdotes om onze reis te documenteren.

Elke rondreis in Japan heeft wel een bezoek aan en sakefabriek op het programma. Maar deze twee Whivie-bloggers wilden wel eens een Japanse whisky distilleerderij bezoeken. Het uitgelezen ogenblik hiervoor was onze vrije dag in Kyoto.

De stad Kyoto is centraal gelegen op het eiland Honshu; en is met zijn 1,5 miljoen inwoners tevens de hoofdstad van het Kyoto Prefecture. De stad telt meer dan 2.000 Boeddhistische tempels en 1.000 Shinto schrijnen. Maar even buiten Kyoto ligt ook de Suntory Yamazaki Distillery. En daar wilden wij een kijkje gaan nemen, en gaan proeven als het even kan natuurlijk!

Het Keihan Hotel waar we verblijven, ligt net naast het Kyoto Station Building. Van hieruit boeken wij kaartjes voor de JR Kyoto Line, richting Osaka. Voor ¥ 210 per persoon (€ 1,68 pp) rijd je (enkele reis) tot het Yamazaki Station. Tip: neem steeds een kaart mee waarop je kan aanduiden waar je precies heen wilt; want in Japan spreekt nagenoeg niemand een woord Engels! Na een treinrit van +/- 25 minuten komt de trein toe in Yamazaki Station. ’t Is te zeggen: als je de boemel trein neemt en niet – zoals wij – de snelle express trein; want we zien letterlijk de distilleerderij voorbij glijden in het landschap. Gelukkig stopt de trein twee dorpjes verder en kunnen we met de boemel evenveel haltes terugrijden.

Op het perron staat reeds een bord die ons de juiste richting aanwijst. De distilleerderij ligt op nog geen 10 minuten stappen van het station; en elke 200 meter zijn er wegwijzers. Net aan de spooroverweg ligt de ingang van het Visitor Center.

De hostess geeft ons een informatieve folder over de distilleerderij en een formulier dat we dienen in te vullen. Naast een verklaring dat we meerderjarig zijn, is het een soort enquête vanwaar we de distilleerderij kennen en met welk transportmiddel we tot daar zijn gekomen. Het bezoek aan de distilleerderij is gratis. Rondleidingen zijn enkel in het Japans; er zijn wel gratis Engelstalige audio guides beschikbaar.