Na iets meer dan een uur zit onze rondleiding, inclusief tasting, erop. We nemen echter nog ruim de tijd om het museum, whisky library en de shop te bezoeken.
Jammer genoeg is het museum volledig in het Japans. Er is hier geen audio guide beschikbaar. De tentoonstelling toont de geschiedenis van de distilleerderij en whisky in Japan. Naast enkele antieke posters, zijn er ook een aantal oude en zeldzame flessen te bewonderen, zoals de Suntory 60 Year Old.

Minstens zo indrukwekkend is de whisky bibliotheek van Yamazaki. Hier staan honderden flessen van new make over single malts tot blended whisky’s van over de hele wereld. De flessen zijn allemaal gelabeld en gaan terug tot 1960. Een mens zou het souvenirwinkeltje liever links laten liggen en hier shoppen!

In het Visitor Center kan er (tegen betaling) nog whisky geproefd worden. Je kan er kiezen uit een uitgebreid assortiment Japanse, Schotse, Ierse en zelfs Amerikaanse whisky’s. Hier kan je enkel cash betalen en alle drams worden straight geserveerd. Prijzen beginnen aan ¥ 100 (€ 0,80) voor eenvoudige Japanse blends tot ¥ 3.000 (€ 24) voor enkele exclusievere en buitenlandse whisky’s.
Om deze geslaagde voormiddag af te sluiten, proeven wij de Hibiki 30 Year Old. De fles kost een slordige ¥ 100.000 (€ 800). Voor een glas van 50ml betalen wij ¥ 2.600 (€ 20,80).
Tasting notes volgen binnenkort.

Het Yamazaki Visitor Center, met museum en shop zijn dagelijks gratis te bezoeken van 9u30 tot 16u45 (laatste toegang om 16u00). Vanaf 10u00 gaat er om het uur een gratis productie tour + tasting van start (laatste tour om 15u00). Engelstalige audio guides zijn eveneens gratis ter beschikking.