Talisker Distillery
Carbost
Skye
Scotland
IV47 8SR
Verenigd Koninkrijk
Telefoon: +44 (0) 1478 614308
Fax: +44 (0) 1478 614302

Talisker is een Schotse single malt island whisky. Deze wordt geproduceerd door de gelijknamige distilleerderij gelegen in Carbost aan Loch Harport en is daarmee de enige distilleerderij op het eiland Skye. De distilleerderij behoort tot United Distillers & Vintners, dat op zijn beurt eigendom is van het Diageo concern.

Talisker, bijgenaamd de lava van de Cuillins, is één van de zes whisky’s in de serie Classic Malts of Scotland.

In 1830 werd de distilleerderij opgericht door Hugh en Kenneth MacAskill. In de beginperiode werd driemaal gedistilleerd, maar in 1928 werd overgestapt op dubbele distillering, wat meer gebruikelijk is.
De distilleerderij brandde in 1960 vrijwel geheel af, maar men slaagde er wel in om vijf exacte replica’s te maken van de originele stills, waardoor de kenmerkende Talisker-smaak kon behouden blijven.

Deze typische geur en smaak van Talisker wordt verkregen door een relatief hoog fenolgehalte, met behulp van turf, van het mout. Ook het gebruikte water uit de Cnoc nan Speireag wordt over turf geleid.

Talisker is dan ook een goedverkopende whisky, bekend vanwege het pittige karakter en de wat zilte smaak. Voor een onervaren whiskydrinker kan dit misschien soms een wat te grote uitdaging zijn. Men moet wennen aan het hoge fenolgehalte en de uitgesproken smaak.

Oorspronkelijk was van Talisker slechts een 10 en 18 jaar leverbaar maar in begin van de eenentwintigste eeuw zijn ze met een 20 en 25 jaar oude whisky op de markt gekomen. De Talisker 18 years old is in 2007 verkozen tot beste whisky van de wereld in een blinde test door Whisky Magazine.

Talisker wordt door Johnnie Walker gebruikt voor zijn blended whisky, en wordt ook gebruikt in Drambuie, een likeur.

Hierbij het Talisker Whisky-assortiment:

* Talisker 10 Years Old
* Talisker 18 Years Old
* Talisker 1975, 25 Years Old, Cask Strength
* Talisker 1982, 20 Years Old
* Talisker 1986, The Distiller’s Edition
* Talisker 25 Years Old
* Talisker 25 Years Old, Special Release 2005
* Talisker 28 Years Old
* Talisker, The Distiller’s Edition Amoroso Sherry