Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker Surge, OB 2022, Ex-Bourbon Cask
Kleur: goud
ABV: 45.8%

Gezouten Amandelen

De Talisker Surge is een relatieve nieuwkomer van deze distilleerderij op Skye, initieel enkel als Travel Retail Exclusive gelanceerd, maar ondertussen vlotjes in de markt verkrijgbaar. Het betreft een NAS-whisky die exclusief op voormalige bourbonvaten gerijpt is.

Toegegeven, de neus is anders dan wat ik van Talisker gewend ben. Zacht medicinaal en minty op de neus, met leisteen. Amandelolie en kokosmelk, echt waar. Op de achtergrond is de Talisker drievuldigheid (zilt, turf, peper) wel aanwezig, maar de zoetigheid van de bourbonvaten zorgen hier vooral voor vanille en digestieve koekjes. Dit valt me bijzonder goed mee, maar is wel even wennen.

De aankomst is eerder zacht, maar wel onmiddellijk zoet op karamel en toffee, gevolgd door assen, zeezout en gekonfijte gember, witte peper en citrusfruit. Amandelen steken weer de kop op, maar dan met een gezouten randje. Zelfs iets van borstbollen en verkoold hout. Ik ben erg blij met dit profiel. Ik vind het erg lekker en het is weer eens iets anders van Talisker.

De afdronk is aangenaam lang, zilt en gepeperd. Wat dat betreft is het dan weer erg typisch Talisker.

Dit is zeker lekker, maar het prijskaartje is naar mijn (on)bescheiden mening overdreven. Ik tel hier zo’n 80 EUR voor neer. Daar koop ik twee flessen Talisker 10 voor! Dankjewel voor het gulle sample, Herman.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).