Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker Dark Storm, OB 2020
Kleur: koper
ABV: 45.8%

Gestoofde Peren

Een decennium geleden werd de core-range van Talisker uitgebreid met de Storm. Die werd op zijn beurt niet veel later gevolgd door een duty free expressie Dark Storm, gerijpt op ‘heavily charred casks’. Ik beken, die was totaal niet op mijn radar verschenen en ik proefde hem dus nooit eerder, iets waar mijn vriend Benny me fijntjes op wees toen hij me het sample in de hand drukte. Dat gaan we nu rechtzetten.

Het klassieke DNA van Talisker (citrus, peper, turf) is op de neus onmiskenbaar, wat hem meteen in de smaak doet vallen. Het ziltje is hier wel dominant, wat ik als een voordeel ervaar. Maritieme elementen overheersen, met een mooie toets van ansjovis gevolgd door oestersap en houtskool. Het zoetje doet me denken aan appelsien en gestoofde peren. Dit is wederom erg aangenaam.

Op smaak leunt deze erg aan bij de Talisker 10, maar hij is iets ‘donkerder’ als u begrijpt wat ik bedoel. Iets meer karamel, woodsmoke en okkernoten. Peren, appels en mango in een stoofpotje, besprenkeld met flink wat zeezout en verkoold hout heeft hem wat warmte bovenop. Aangenaam.

De afdronk is wat zoeter dan de neus en smaak deden vermoeden, wat wederom een voordeel is.

Lekker! Aanrader! Bedankt voor het sample, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).