Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker Wilder Seas, OB 2023, Cognac Cask Finish, 17940 bts
Kleur: goud
ABV: 48.6%

Parley

Voor de derde keer slaat Talisker de handen in elkaar met Parley, de organisatie die zich inzet voor de bescherming van onze oceanen. De vorige keren was dat met de 43-jarige Xpedition Oak en met de 44-jarige Forests of the Deep – die geen enkele gewone sterveling zich kon veroorloven – maar deze keer is het een NAS-release die naar de naam Wilder Seas luistert en voor minder dan 95 EUR in je barkast kan prijken. Hij zit op een iets hoger alcoholpercentage dan wat we van het huis gewend zijn. Hij is gebotteld in gerecycleerd glas en elk van de bijna 18.000 flessen vertegenwoordigd bovendien een donatie aan Parley van £3. Maar wat deze Talisker nog het meest in het oog doet springen, is het dat hij een finish kreeg op XO Cognacvaten.

De Talisker drievuldigheid (zilt, peper, citrus) tekent alvast present en wordt hier extra in de verf gezet met nog wat meer peper en zachte rook als van een vreugdevuur tussen de rotsen. Erg belegen, eigenlijk. En met een beetje fantasie (want het zit helemaal op de achtergrond) iets van toffee, rozijntjes en perzik, wat ik aan de cognacvaten toeschrijf. Maar vergis u niet: dit is een erg goeie, maritieme Talisker neus!

Lekker romig op de tong en krachtig genoeg om onmiddellijk te boeien. Talisker in het kwadraat met vooral rook, oesters besprenkeld met peper en citroensap en olijfolie alvorens de zoete toetsen ook maar enige aandacht kunnen opeisen. Een zachte hint van sultanas en perzik en zelfs een Pink Lady. Dit valt mij heel, heel erg mee.

Pas in de finish laat de cognac zich echt nog eens ontdekken met een zoete toets van toffee, maar die wordt al snel overstemt door de krachtige Talisker trinity. En dat is hoegenaamd geen probleem.

Uitstekende release, dus die mag in de kast. Qua prijs kan hij zich natuurlijk nog steeds niet meten met de klassieke – en uitmuntende – 10 Year Old – maar qua smaak is het een schot in de roos.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).