Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 44 Year Old Forests of the Deep, OB 2022, 1997 bts
Kleur: amber
ABV: 49.1%

Kelpwoud

Om met de deur in huis te vallen: dit is de oudste Talisker ooit gebotteld. Maar liefst 44 jaar rijpte deze spirit van de oudste distilleerderij op Skye. Tien speciale ‘martiem geschroeide’ vaten werden gebotteld, die samen slechts 1.997 flessen opleverden op een vatsterkte van 49.1%. Die vaten waren aanwezig op een schip dat een expeditie ondernam naar een van ’s werelds grootse kelpwouden nabij Kaap de Goede Hoop en werden nadien gerookt met duurzaam geoogst zeewier uit Schotland. Vandaar de bijnaam Forests of the Deep. Net als de 43-jarige Xpedition Oak van 2021 is deze release een samenwerking met Parley, een organisatie die zich inzet voor het beschermen van onze oceanen. Het hoeft geen betoog dat ik erg opgewonden ben dat ik deze aan de lippen mag zetten. Ik heb me hier – letterlijk – een uur voor in afzondering gezet.

OMG… Die neus… Het begint met de typische drievuldigheid dit Talisker zo typeert: zilt, peper en citrusfruit. Dan volgen donkerzoete toetsen van toffee en overrijpe perzik. Getoaste eik. Je ruikt het zeewier, echt waar! Een lichte toets van iodine en zeezout. Een warm zandstrand waarboven donderwolken zich beginnen te verzamelen. Een vuurkorf die bijna uitgedoofd is. Jute zakken. Scheepstouw. Een oude vissersboot die zachtjes tegen de kade dobbert. Na enkele minuten ademen komt daar iets umami aan te pas. Een bruine toast met paté van lam. Kreeft op de grill. Hazelnoten. Gezouten karamel. Dit is uitzonderlijk aromatisch en bijzonder complex.

Heerlijk olieachtig, bijna vettig. Onmiddellijk heerlijk gekruid (zout en peper) en intens qua rokerigheid. Ja, die rokerigheid is echt geweldig. Die zorgt voor een mooi, warm gevoel in de mond. Succulent. Al even umami op smaak als ik op de neus had. Het zoete moet niet onderdoen, hoor. Deze Talisker is gelaagd met zowel zoete als zilte toetsen. Intense smaaksensatie!

De afdronk is ronduit schitterend. Deze Talisker zindert nog lang na met die zachte rokerigheid en zowel zoete als zilte toetsen.

Ik voel me geprivilegieerd dat ik hier een sample van mocht ontvangen van Diageo. Met een wereldwijde oplage van minder dan 2.000 flessen – met prijskaartje zo’n 4.500 EUR – is het slechts weinigen gegeven om deze malt te proeven.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).