Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Maker’s 46

Aankondigingen Posted on 24/03/2010 21:06

Maker’s Mark is een bekende Amerikaanse bourbon. Typisch aan de flessen zijn de verzegeling met rode was, die nog steeds met de hand wordt aangebracht (alle flessen worden met de hals in vloeibare rode was gedipt).

Binnenkort brengt Maker’s Mark een nieuwe bourbon op de markt, gebotteld op 47% ABV (of in Yankee-speak ’94 proof’). Hij krijgt de naam Maker’s 46. Normaliter moet hij vanaf juni in de Amerikaanse rekken staan. Hij zal niet zo veel langer op zich laten wachten in ons kleine Belgenlandje, daar kan je zeker van zijn. Eigenlijk is dit best groot nieuws als je weet dat Maker’s jarenlang slechts twee bourbons, de klassieke Maker’s Mark en de vergane glorie Maker’s Mark Black Wax (met zwarte was, dus), op de markt had.

Je zou kunnen denken dat ze zich vergist hebben en dat het Maker’s 47 moest zijn, maar de ’46’ in de naam van deze nieuwe bourbon slaat niet op het alcoholpercentage. De ’46’ refereert naar het barrel char profile. De bourbon is eigenlijk dezelfde klassieke Maker’s Mark, maar met dat verschil dat hij enkele maanden langer heeft gerijpt in vaten waarin geroosterde (charred) staven aangebracht werden (46 om precies te zijn). Dus de whisky werd uit de vaten gehaald, de staven werden met vuur behandeld en dan ging de bourbon er terug in.

Ik kijk alvast reikhalzend uit naar deze nieuwe expressie.

Slàinte!



Ardbeg Rollercoaster (3)

Tasting Notes Posted on 24/03/2010 19:14

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Rollercoaster (Committee Release)
Kleur: stro tot zonlicht
ABV: 57,3%

Whhhiiiooooooooe !

Met deze Ardbeg Rollercoaster ben ik nog maar aan mijn tweede dram toe van deze distilleerderij. Hiermee ben ik net niet in overtreding met de Ardbeg Comittee Rules & Regulations notes – denk ik toch …

Ik proef deze blend op basis van een sample dat ik kreeg van Mark. Als ik het flesje leeggiet in mijn glas, trekt deze whisky vette tranen met lange benen in de snifter. Het is prachtig om te zien hoe de tranen halfweg de hals even blijven hangen voor ze terugvloeien in de whisky.

De neus is een complexe, maar zeer evenwichtige samenstelling van jodium, as, rook(worst), vanille, grof zeezout, alcohol en rubber. De geur is perfect in balans tussen zoet en zilt.

Deze Ardbeg heeft de smaak van zoethout, met een bittere toets van potgrond. Er is een zweem van turf door de smaak en de geur heen geweven. Fantastisch lekkere whisky!

De lange, droge finish laat een aangename frisse smaak achter in de mond. Iets waar een licht grassige toets voor verantwoordelijk is.

Bij een Ardbeg met een alcoholpercentage van 57,3% had ik mij een volledig andere whisky voorgesteld. Maar deze expressie heeft mij positief verrast. De nose en de palete zijn een roetsjbaan van geuren en smaken. De naam is meer dan een ge’hype’te marketingstunt.
Dit is een echte Roller Coaster: Whhhiiiooooooooe !

Score: 80

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 23-03-2010



Dank u, Niek!

Dank u! Posted on 24/03/2010 18:19

In aansluiting op de blogpost van Niek is het niet meer dan logisch dat ik hem evenzeer bedankt, want ik nam vorig weekend uit zijn barkast volgende samples mee naar huis:

Het betreft een Dalwhinnie 15 Year Old en de Bowmore Legend voor mijn database (verzameling samples die ik gewoon bijhoud in een koffer voor nosing, visicositeit en color purposes) en de Benromach Origins en Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve om te proeven!

Slàinte!



Dank u, Mark!

Dank u! Posted on 24/03/2010 17:58

Een Home Tasting is ook steeds een goed excuus om samples uit te wisselen.

Vorige zaterdag bracht Mark niet alleen mijn Talisker Tasting Set en de samples van de Malts of Scotland Tasting mee. Hij had ook nog een extraatje in petto.

Ik kreeg als bonus samples van de Ardbeg Rollercoaster, de Bushmills 12 Year Old Select Cask en de Highland Park Whiskylive 10 Year Old kado.

Hartelijk bedankt daarvoor!



Talisker

Distilleerderijen Posted on 24/03/2010 13:48

Talisker Distillery
Carbost
Skye
Scotland
IV47 8SR
Verenigd Koninkrijk
Telefoon: +44 (0) 1478 614308
Fax: +44 (0) 1478 614302

Talisker is een Schotse single malt island whisky. Deze wordt geproduceerd door de gelijknamige distilleerderij gelegen in Carbost aan Loch Harport en is daarmee de enige distilleerderij op het eiland Skye. De distilleerderij behoort tot United Distillers & Vintners, dat op zijn beurt eigendom is van het Diageo concern.

Talisker, bijgenaamd de lava van de Cuillins, is één van de zes whisky’s in de serie Classic Malts of Scotland.

In 1830 werd de distilleerderij opgericht door Hugh en Kenneth MacAskill. In de beginperiode werd driemaal gedistilleerd, maar in 1928 werd overgestapt op dubbele distillering, wat meer gebruikelijk is.
De distilleerderij brandde in 1960 vrijwel geheel af, maar men slaagde er wel in om vijf exacte replica’s te maken van de originele stills, waardoor de kenmerkende Talisker-smaak kon behouden blijven.

Deze typische geur en smaak van Talisker wordt verkregen door een relatief hoog fenolgehalte, met behulp van turf, van het mout. Ook het gebruikte water uit de Cnoc nan Speireag wordt over turf geleid.

Talisker is dan ook een goedverkopende whisky, bekend vanwege het pittige karakter en de wat zilte smaak. Voor een onervaren whiskydrinker kan dit misschien soms een wat te grote uitdaging zijn. Men moet wennen aan het hoge fenolgehalte en de uitgesproken smaak.

Oorspronkelijk was van Talisker slechts een 10 en 18 jaar leverbaar maar in begin van de eenentwintigste eeuw zijn ze met een 20 en 25 jaar oude whisky op de markt gekomen. De Talisker 18 years old is in 2007 verkozen tot beste whisky van de wereld in een blinde test door Whisky Magazine.

Talisker wordt door Johnnie Walker gebruikt voor zijn blended whisky, en wordt ook gebruikt in Drambuie, een likeur.

Hierbij het Talisker Whisky-assortiment:

* Talisker 10 Years Old
* Talisker 18 Years Old
* Talisker 1975, 25 Years Old, Cask Strength
* Talisker 1982, 20 Years Old
* Talisker 1986, The Distiller’s Edition
* Talisker 25 Years Old
* Talisker 25 Years Old, Special Release 2005
* Talisker 28 Years Old
* Talisker, The Distiller’s Edition Amoroso Sherry



Old Jameson Distillery

Reizen Posted on 24/03/2010 12:30

Tijdens onze city trip naar Dublin – Ierland in het najaar van 2002, kon een bezoek aan The Old Jameson Distillery niet ontbreken.

De zeer leerrijke rondgang in de gebouwen in Bow Street werd afgesloten met een Whisk(e)y Tasting. Vier gelukkigen (twee mannen en twee vrouwen) werden aangeduid om hieraan deel te nemen, terwijl de anderen konden genieten van een glaasje Jameson in de gezellige Ierse pub van het visitor centre.

Ik had twee maal geluk om geselecteerd te worden, want ik was ‘eerste reserve’ nadat een Amerikaanse vrouw bedankte voor de eer.

Er werden vier Ierse drams geproefd; en deze werden nog eens getoetst aan een Schotse whisky en een Bourbon whiskey. Op het einde van de tasting mochten we onze favoriete dram uit de line-up aanduiden.

Iedereen koos wijslijk voor de Jameson; op één man na. Hij werd door de gids – als straf – verplicht om de rondleiding opnieuw te volgen, zijn mond te spoelen en de tasting opnieuw te doen; tot zijn antwoord correct was! Met deze grap werd een leuke voormiddag afgesloten en gingen we op zoek naar een dringend nodige lunch!

Als aandenken kreeg ik nog een oorkonde mee van ‘Qualified Irish Whiskey Taster’.