Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Chinese zakenman trakteert zichzelf op fles whisky van 200.000 dollar

Whisky Talk Posted on 20/09/2011 10:31

maandag 19 september 2011, 13u06
Bron: Nieuwsblad

Chinese zakenman trakteert zichzelf op fles whisky van 200.000 dollar

Snel nog even iets kopen, dacht een Chinese zakenman toen hij de taxfreeshop voorbijliep op de luchthaven van Singapore. En waarom zou ik mezelf eens niet verwennen, maakte hij zich de bijkomende overpeinzing. Resultaat: de chinees wandelde de winkel buiten met een fles whisky van 200.000 dollar (150.000 euro).

Het gaat om een fles Dalmore, een Schotse single malt van 62 jaar oud. Ze werd op de luchthaven van Singapore tentoongesteld achter glas. Wereldwijd zijn er maar twaalf soortgelijke flessen. De Chinees betaalde al een voorschot van de helft van de prijs.

Volgens de Schotse whiskyvereniging is Singapore na de Verenigde Staten en Frankrijk de derde grootste importeur van de geestrijke drank.



Ladies Night bij De Cluysenaer

Events Posted on 29/05/2011 19:19

Open flessen namiddag in december, whisky tasting in januari, Whiskyfestival in februari, Whivie-dinner in mei, … ho maar heren! Nu is het eens aan ons dames!

En zo had Krien van whiskyrestaurant De Cluysenaer het ook begrepen: Enkel wij, enkel dames. Op vrijdag 27 mei zakten dan ook 30 whisky dames af naar het restaurant van Krien en haar echtgenoot en whiskychef Stef Roesbeke, voor een exclusief Ladies Night whisky-dinner.

Mijn vriendin Natalie en ikzelf waren aanwezig om de Whivie-kleuren te verdedigen. Naast Stef en zijn sous-chef, werd er toch nog één man binnengelaten. De avond werd namelijk begeleid door Anthony Maccallum van Ian McLeod Distillers (eigenaars van Glengoyne en Chieftain’s). Al was hij niet echt aanwezig, ‘Ik kom hier slechts m’n Angel’s share meepikken’ grapte Anthony.

We zetten de avond in met een Strathmill 10 Year Old (43% ABV) van Chieftain’s. Daarbij werd een Sint-Jakobsvrucht met radijs en rode biet geserveerd.

Neus: zacht en toch zeer fruitig met hinten van gras, noten en groene appel. Smaak: notenolie, vanille, fruit. Finish: zacht, licht kruidig met een hint van peper.

Bij een soepje van asperges en kervelroom lag een pipetje met een Isle of Jura whisky, om in de soep te druppelen.

Neus: geen idee (vanwege geserveerd in een pipetje). Smaak: kruidige. Finish: licht geturfd, kruidige tonen met een beetje vanille en citrus.

Tussen de gerechtjes door, stelde Anthony Maccallum de verschillende drams voor, en dit aan de hand van een anekdote uit de respectievelijke whiskyregio.

Bij een stukje, in Augusijn Blond, gemarineerde zalm, dronken we een Ardmore 18 Year Old (48,6% ABV) uit de Dun Bheagan Collection.

Neus: turf, hout, appels, gerookte thee. Smaak: gerookte thee, gerookte zalm (al kan dit zijn omdat het geserveerd werd met gestoomde zalm), hout, zout, pompelmoes naar einde toe. Finish: middenlang tot lang; zoethout en zelfs tabak.

Het hoofdgerecht van Ibericovarken of zeebaars, met Mechelse asperges, krielkrokantje en wortelpuree ging samen met een Longmorn 13 Year Old (43% ABV) uit de Dun Bheagan Collection

Neus: zoet (caramel, toffee), fruit. Smaak: zoet, boter en zeer kruidig. Finish: lang, eik en droge kruiden.

Bij een Caol Ila 13 Year Old (43% ABV) nuttigden wij als dessert een Penna cotta met Veense Bezen (Veense aardbeien), citroenboter en merengue.

Neus: turf, rokerig, gummy zoet. Smaak: kruidig gevolgd door fruit. Finish: lang, droog en peperachtig

Als afsluiter van de avond had Krien nog een grote verrassing. Deze Ladies Night was eigenlijk de aftrap van haar eigen dames whisky club: de Whiskyladies.
Om dit te vieren werd er geklonken met een Convalmore 30 Year Old (46% ABV) uit de Dun Bheagan Collection.

Neus: vers gehakt hout, nadien citrus fruit. Smaak: zoeter dan verwacht, hout is sterk aanwezig,licht kruidig, beetje kaneel. Finish: zeer lang, droog, licht rokerig.

Op een avond als deze is er ook plaats voor vragen over whisky die niet gesteld worden als onze ‘whiskykenners’ van mannen er bij zijn. Oh neen heren, wij Whisky Ladies klappen niet uit de biecht! What happens at a Ladies Night, stays at the Ladies Night.

Dames die op de hoogte willen blijven over sterke vrouwen in de whisky wereld, whiskynieuws of aankomende activiteiten van deze nieuwe whiskyclub, surfen snel naar http://www.whiskyladies.be/

Op de geboorte van de Whiskyladies, Slainte! To the Ladies!



Terug van weg geweest

Whisky Talk Posted on 18/01/2011 11:27

Schotse whisky na eeuw weer thuis

  • maandag 17 januari 2011, 20u34
  • Bron: Nieuwsblad

Drie flessen Schotse whisky van het merk Mackinlays zijn maandag per vliegtuig van Antarctica naar Schotland gebracht. De flessen dateren van het eind van de negentiende eeuw en werden meer dan honderd jaar geleden op het ijskoude continent achtergelaten door de beroemde Britse avonturier Sir Ernest Shackleton.

De flessen werden vorig jaar aangetroffen in een krat dat was begraven onder een simpele hut. Shackleton gebruikte de hut tijdens zijn expeditie, die formeel bekendstaat als de Britse Arctische Expeditie. In de krat bleek een aantal van de waardevolle flessen nog intact te zijn. De whisky was niet bevroren en is volgens deskundingen ook nog eens in goede staat.

In totaal werden er elf flessen gevonden. Omdat de flessen bijzonder waardevol zijn werden ze met een privévliegtuig van de eigenaar van whiskymerk Mackinlays opgehaald. Monsters van de whisky worden in een laboratorium getest. Daarna worden de flessen weer teruggebracht naar de hut van Shackleton. De testresultaten komen in het bezit van de Antarctic Heritage Trust.



100 jaar oude whisky ontdooid

Whisky Talk Posted on 24/08/2010 17:52

100 jaar oude whisky ontdooid

In het Nieuw-Zeelandse Christchurch is vandaag een 100 jaar oude whisky uit een bevroren krat gehaald in het Canterbury Museum. De krat werd begin dit jaar gevonden onder het ijs van Antarctica, en stond een maand lang in een speciale ruimte om langzaam te ontdooien.

De whisky was een eeuw geleden begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922). Whiskykenners zijn opgetogen dat de fles ontdooid is. Nu is het mogelijk om met een injectienaald wat drank uit de fles te halen en die in een Schotse brouwerij na te maken. Dan kan geproefd worden wat Shackleton 100 jaar geleden had willen opdrinken.

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut, waar ze de kisten met whisky begroeven. Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad. (anp/sam)

Het Laatste Nieuws 13/08/10 14u11



Old Jameson Distillery

Reizen Posted on 24/03/2010 12:30

Tijdens onze city trip naar Dublin – Ierland in het najaar van 2002, kon een bezoek aan The Old Jameson Distillery niet ontbreken.

De zeer leerrijke rondgang in de gebouwen in Bow Street werd afgesloten met een Whisk(e)y Tasting. Vier gelukkigen (twee mannen en twee vrouwen) werden aangeduid om hieraan deel te nemen, terwijl de anderen konden genieten van een glaasje Jameson in de gezellige Ierse pub van het visitor centre.

Ik had twee maal geluk om geselecteerd te worden, want ik was ‘eerste reserve’ nadat een Amerikaanse vrouw bedankte voor de eer.

Er werden vier Ierse drams geproefd; en deze werden nog eens getoetst aan een Schotse whisky en een Bourbon whiskey. Op het einde van de tasting mochten we onze favoriete dram uit de line-up aanduiden.

Iedereen koos wijslijk voor de Jameson; op één man na. Hij werd door de gids – als straf – verplicht om de rondleiding opnieuw te volgen, zijn mond te spoelen en de tasting opnieuw te doen; tot zijn antwoord correct was! Met deze grap werd een leuke voormiddag afgesloten en gingen we op zoek naar een dringend nodige lunch!

Als aandenken kreeg ik nog een oorkonde mee van ‘Qualified Irish Whiskey Taster’.



Gent verbreekt wereldrecord whisky tasting

Whisky Talk Posted on 08/02/2010 11:55

Nieuws.be van maandag 2 februari 2010.

RECHTZETTING : dit is een nieuwsbericht uit 2009.

Het is nog even wachten op het officiële cijfer, maar nu al is zeker: in Gent namen minstens 2.154 mensen deel aan de wereldrecordpoging “whisky tasting”. Bij het buitengaan bevestigde gerechtsdeurwaarder Vanquatem uit Gentbrugge ons dat er 2.146 deelnemers waren, een cijfer dat later op de avond toenam naarmate dat de laatste deelnemers geteld werden. De meer dan 2.000 whiskyliefhebbers kregen elk zes flesjes overhandigd: een Singleton Dufftown, een Cragganmore en een Johnnie Walker Black Label van elk 12 jaar oud, een 15 jaar oude Dalwhinnie, een Bushmills Original en een Talisker van tien jaar oud. De deelnemers kregen bij het gezamenlijke proefmoment iets na 17 uur deskundig uitleg over de soort whisky en de smaak ervan.

Voor ons was het net iets te koud, om niet te zeggen barkoud, en het wachten duurde ons net iets te lang. Dat was meteen ook de klacht van de echte whiskyliefhebbers: het was te koud voor een fatsoenlijke whisky tasting. Gelukkig was het Gentse Emile Braunplein de ideale locatie voor dit soort evenementen. Burgemeester Termont was de humorist van dienst die er ons aan herinnerde dat Gent ook de wereldrecordhouder pinten drinken is. Geen warme chocomelk of gluhwein te bespeuren: er werd enkel Jupiler getapt. Ook de schepenen Decaluwe en Christophe Peeters waren van de partij en genoten van de Schotse sfeer.

Bij het buitengaan kregen we een tasje met allerhande prullaria zoals een officieel attest en een pet: die hadden we gezien de gure wind eerder bij het binnenkomen verdiend. Ter herinnering: de wereldrecordpoging werd georganiseerd door liefhebbersverenigingen Whisky Unlimited en de Vlaamse Caledonische Society.

maandag 02 feb 00u59

Tags: ICC, Gent, Gentbrugge

Gelezen: 190 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 1

Bron: Open VLD Gentbrugge

http://www.nieuws.be/nieuws/Gent_verbreekt_wereldrecord_whisky_tasting_bcf675e9.aspx



Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden

Whisky Talk Posted on 08/02/2010 10:27

De morgen, maandag 8 februari 2010

Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden

Shackleton en zijn crew op weg naar de Zuidpool in 1909.

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben onder het ijs van Antarctica vijf kisten whisky en brandy gevonden, die daar ruim honderd jaar geleden waren begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922). Dat heeft de leider van de Nieuw-Zeelandse expeditie, Al Fastier, vandaag gemeld.

Whiskey en cognac

Fastier zei dat in drie kisten whisky zat en in de andere twee cognac. Fastier zei dat in het ijs rond de gevonden kisten de geur van alcohol hing. Dat duidt er volgens hem op dat een of meerdere flessen zijn gebroken.

Hut

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut. De kisten met whisky werden daar begraven.

Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad.

Reproduceren
Shackleton maakte daarna nog enkele poolreizen. De whiskyfirma Whyte and Mackay gaat de whisky van Shackleton analyseren en proberen de blend te reproduceren.
(anp/vbd)

05/02/10 11u09