Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Nikka All Malt

Tasting Notes Posted on 08/02/2010 21:54

Distilleerderij: The Nikka Distilling Co, Ltd
Regio: Japan
Fles: All Malt
Kleur: amber
ABV: 40%

De Zoete Japanner

Ik proefde de Nikka All Malt voor het eerst op de Battle of the Stunners tasting in Gent op 19 januari 2010. Geloof het of niet, het was één van de überstunners, wat betekent dat de fles minder dan 25 EUR kost.

Deze fles bevat enkel moutwhisky, maar wel van twee verschillende productieprocessen, zijnde pot still en Coffey malt (distillaat uit een Coffey still, die voor continue productie instaat). Het is dus een blend van moutwhisky’s. Make sense?

De neus is ongelooflijk zacht (voor velen wellicht te zacht voor een whisky) en zoet, nogal boterachtig en heel moutig.

In de mond komt de romigheid mooi tot uiting en proef je, weliswaar zeer clean, niets dan zoetigheid. Echt een dessertwhisky, als je het mij vraagt.

De afdronk is redelijk kort en geeft naast de zoetigheid ook toetsen van heerlijke koffie af alsook vanille en eik. Maar bovenal blijft deze whisky ten allen tijde zoet, zoet en nog eens zoet.

Ik vond hem eerlijk gezegd net iets beter dan de Nikka Super blend, die ik in december proefde.

Score : 77

geproefd door Ilse Everaert, Niek Verniers en Mark Dermul op 19-01-2010



Dank u, Glenn!

Dank u! Posted on 08/02/2010 21:04

Vanavond een leuk pakje in de bus gevonden. Het was afkomstig van Whivie-blogger Glenn. Hij was zo vriendelijk akkoord te gaan met een whisky-ruil.

Ik kreeg van hem drie samples.

De eerste van de Suntory Hibiki 12 Year Old, een Japanse blend (die ik toevallig zaterdag op het Whisky Festival in Gent ook proefde).

De tweede was een Greenore 8 Year Old, maar wel van de eerste batch (die nog uit zo’n vierkant flesje komt). Voor mij heeft deze dram een speciale betekenis, want daar is het voor mij zo’n 5 jaar geleden allemaal mee begonnen.

Tot slot een zeer speciale dram, namelijk een Laphroaig 1990 van de Malts of Scotland, speciaal gebotteld voor de Belgische markt. Hij is gerijpt op een bourbon barrel (nummer 6463) en heeft een ABV van 53,2%. Deze dram komt uit fles 21 van de 154.

Bedankt, Glenn! Jij mag binnenkort natuurlijk ook drie samples uit mijn cabinet verwachten!

Slàinte!



Whisky Festival Gent – verslag (3)

Events Posted on 08/02/2010 18:51

Zoals onze collega-Whivie-bloggers Mark en Sven, hebben ook Ilse en ik zaterdag 6 februari het Gentse Whisky Festival bezocht. Het was mijn eerste bezoek aan deze beurs en ik had behoorlijk hoge verwachtingen.

Het Gentse Whisky Festival is een gezellige bedoening. En op zo’n evenement in mijn geboortestad loop ik steeds een paar oud-collega’s en vrienden tegen het lijf.

Toch heb ik een aantal puntjes van kritiek: zo stonden – naar mijn bescheiden mening – de standhouders en hun tafel te dicht bij elkaar. Bezoekers bleven “kamperen” voor de tafels nadat ze hun dram ingeschonken kregen. Daarom was het soms moeilijk om een goed overzicht te krijgen van het aanbod bij enkele standhouders. Meer cocktailtafeltjes en/of zithoekjes hadden zeker bijgedragen tot de gezelligheid van de beurs en zouden het whisky tasten bevorderen.

Er was slecht één verkoopspunt op deze beurs. Ik had ook een uitgebreider aanbod exclusieve whisky’s en een groter aanbod aan miniatuurflesjes verwacht.

Maar de essentie van ons bezoek was het leren kennen en proeven van whisky’s. Wij proefden onderstaande drams:

– Singleton of Dufftown
– Cragganmore 12 Year Old
– Benromach 10 Year Old
– Benromach Peat Smoke
– Yamazaki 12 Year Old
– Auchentoshan 12 Year Old
– Bruichladdich Micro Provenance Bourbon
1992 (single cask)
– Black Bottle (blend)
– Maker’s Mark (Kentucky Straight Bourbon Whiskey)

Naast een fles Black Bottle, nam ik een ook nog een abonnement op Whisky Etc, het boek ‘De smaak van Whisky’ van Hans Offringa en twee miniatuurtjes Goldlys Double Still mee naar huis.

We zijn nog snel door de Schotse beurs op de benedenverdieping gewandeld. Daar vonden we zeer bruikbare informatie voor onze toekomstige trip naar enkele distilleerderijen.



Fusie ‘Kirin-Suntory’ springt af

Aankondigingen Posted on 08/02/2010 13:51

Vandaag gelezen in De Standaard.

Japanse drankengigant Kirin ziet af van fusie met Suntory

TOKIO – De Japanse drankfabrikant Kirin Holding heeft maandag bekendgemaakt dat de onderhandelingen over een fusie met Suntory zijn stopgezet. Daarmee is de operatie van de baan die zou leiden tot een wereldwijde gigant die groter is dan Coca Cola of AB InBev.

“Kirin heeft beslist om de onderhandelingen te beëindigen”, zei de groep in een mededeling. “Kirin ging bij de onderhandelingen uit van een nieuwe entiteit die zou bestuurd worden als een beursgenoteerde onderneming zodat een adequate onafhankelijkheid van de directie en transparantie zouden verzekerd zijn. Toch bleek dat Suntory een andere opinie had.”

Zelfs als de onderhandelingen werden verdergezet, was het volgens Kirin weinig waarschijnlijk “dat een onderneming zou opgericht worden die volledig zou voldoen aan de ambities van Kirin om wereldleider te worden”.

Volgens Japanse media sprongen de onderhandelingen af over de ratio van de aandelenruil tussen de twee bedrijven. Kirin is een beursgenoteerde onderneming, terwijl Suntory voor 90 procent in handen is van de stichtende familie.

Kirin en Suntory kondigden hun samengaan aan in juli 2009. Ze hoopten tot een fusie te komen in april 2011.

Met een jaarlijkse gecombineerde omzet van 3.820 miljard yen (29 miljard euro) zou die fusie een entiteit creëren die drie keer groter is dan haar rechtstreekse Japanse concurrent, Asahi Breweries. Kirin-Suntory zou even groot worden als het Amerikaanse Pepsico en Kraft Foods, en groter dan het Belgische AB InBev en het Amerikaanse Coca Cola.

Noot van Whivie: Suntory is in de whiskywereld ondermeer bekend vanwege de eigendom van Bowmore & Auchentoshan en de populaire Yamazaki & Hibiki whisky’s.



Gent verbreekt wereldrecord whisky tasting

Whisky Talk Posted on 08/02/2010 11:55

Nieuws.be van maandag 2 februari 2010.

RECHTZETTING : dit is een nieuwsbericht uit 2009.

Het is nog even wachten op het officiële cijfer, maar nu al is zeker: in Gent namen minstens 2.154 mensen deel aan de wereldrecordpoging “whisky tasting”. Bij het buitengaan bevestigde gerechtsdeurwaarder Vanquatem uit Gentbrugge ons dat er 2.146 deelnemers waren, een cijfer dat later op de avond toenam naarmate dat de laatste deelnemers geteld werden. De meer dan 2.000 whiskyliefhebbers kregen elk zes flesjes overhandigd: een Singleton Dufftown, een Cragganmore en een Johnnie Walker Black Label van elk 12 jaar oud, een 15 jaar oude Dalwhinnie, een Bushmills Original en een Talisker van tien jaar oud. De deelnemers kregen bij het gezamenlijke proefmoment iets na 17 uur deskundig uitleg over de soort whisky en de smaak ervan.

Voor ons was het net iets te koud, om niet te zeggen barkoud, en het wachten duurde ons net iets te lang. Dat was meteen ook de klacht van de echte whiskyliefhebbers: het was te koud voor een fatsoenlijke whisky tasting. Gelukkig was het Gentse Emile Braunplein de ideale locatie voor dit soort evenementen. Burgemeester Termont was de humorist van dienst die er ons aan herinnerde dat Gent ook de wereldrecordhouder pinten drinken is. Geen warme chocomelk of gluhwein te bespeuren: er werd enkel Jupiler getapt. Ook de schepenen Decaluwe en Christophe Peeters waren van de partij en genoten van de Schotse sfeer.

Bij het buitengaan kregen we een tasje met allerhande prullaria zoals een officieel attest en een pet: die hadden we gezien de gure wind eerder bij het binnenkomen verdiend. Ter herinnering: de wereldrecordpoging werd georganiseerd door liefhebbersverenigingen Whisky Unlimited en de Vlaamse Caledonische Society.

maandag 02 feb 00u59

Tags: ICC, Gent, Gentbrugge

Gelezen: 190 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 1

Bron: Open VLD Gentbrugge

http://www.nieuws.be/nieuws/Gent_verbreekt_wereldrecord_whisky_tasting_bcf675e9.aspx



Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden

Whisky Talk Posted on 08/02/2010 10:27

De morgen, maandag 8 februari 2010

Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden

Shackleton en zijn crew op weg naar de Zuidpool in 1909.

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben onder het ijs van Antarctica vijf kisten whisky en brandy gevonden, die daar ruim honderd jaar geleden waren begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922). Dat heeft de leider van de Nieuw-Zeelandse expeditie, Al Fastier, vandaag gemeld.

Whiskey en cognac

Fastier zei dat in drie kisten whisky zat en in de andere twee cognac. Fastier zei dat in het ijs rond de gevonden kisten de geur van alcohol hing. Dat duidt er volgens hem op dat een of meerdere flessen zijn gebroken.

Hut

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut. De kisten met whisky werden daar begraven.

Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad.

Reproduceren
Shackleton maakte daarna nog enkele poolreizen. De whiskyfirma Whyte and Mackay gaat de whisky van Shackleton analyseren en proberen de blend te reproduceren.
(anp/vbd)

05/02/10 11u09



Whisky à la Carte

Media Posted on 08/02/2010 09:19

Whisky in de keuken wordt alsmaar populairder. Er zijn al verschillende boeken over verschenen, waaronder deze ‘Whisky à la Carte’ van de Gentse whiskykenner Bob Minnekeer van de Glengarry club en zijn schrijfkompaan Stefaan van Laere.

Binnenin zit het boek, naast heel wat nuttige tips, boordevol fantastisch ogende recepten van onder andere mijn favoriete whiskychef: Stef Roesbeke van De Cluysenaer.

De bijzonder fraaie foto’s doen je het water in de mond lopen, maar ik vraag me af of je als amateur kok deze kunstwerkjes wel uit je keuken kan toveren. Volgens mij is dit al eerder voor gevorderden.

Maar het is een leuk en vooral mooi vormgegeven boek, dat is zeker. Kopen deed ik het niet, maar het is wel makkelijk verkrijgbaar in de bibliotheek en het inkijken meer dan waard.

Smakelijk!