De morgen, maandag 8 februari 2010

Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden

Shackleton en zijn crew op weg naar de Zuidpool in 1909.

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben onder het ijs van Antarctica vijf kisten whisky en brandy gevonden, die daar ruim honderd jaar geleden waren begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922). Dat heeft de leider van de Nieuw-Zeelandse expeditie, Al Fastier, vandaag gemeld.

Whiskey en cognac

Fastier zei dat in drie kisten whisky zat en in de andere twee cognac. Fastier zei dat in het ijs rond de gevonden kisten de geur van alcohol hing. Dat duidt er volgens hem op dat een of meerdere flessen zijn gebroken.

Hut

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut. De kisten met whisky werden daar begraven.

Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad.

Reproduceren
Shackleton maakte daarna nog enkele poolreizen. De whiskyfirma Whyte and Mackay gaat de whisky van Shackleton analyseren en proberen de blend te reproduceren.
(anp/vbd)

05/02/10 11u09