Vandaag gelezen in De Standaard.

Japanse drankengigant Kirin ziet af van fusie met Suntory

TOKIO – De Japanse drankfabrikant Kirin Holding heeft maandag bekendgemaakt dat de onderhandelingen over een fusie met Suntory zijn stopgezet. Daarmee is de operatie van de baan die zou leiden tot een wereldwijde gigant die groter is dan Coca Cola of AB InBev.

“Kirin heeft beslist om de onderhandelingen te beëindigen”, zei de groep in een mededeling. “Kirin ging bij de onderhandelingen uit van een nieuwe entiteit die zou bestuurd worden als een beursgenoteerde onderneming zodat een adequate onafhankelijkheid van de directie en transparantie zouden verzekerd zijn. Toch bleek dat Suntory een andere opinie had.”

Zelfs als de onderhandelingen werden verdergezet, was het volgens Kirin weinig waarschijnlijk “dat een onderneming zou opgericht worden die volledig zou voldoen aan de ambities van Kirin om wereldleider te worden”.

Volgens Japanse media sprongen de onderhandelingen af over de ratio van de aandelenruil tussen de twee bedrijven. Kirin is een beursgenoteerde onderneming, terwijl Suntory voor 90 procent in handen is van de stichtende familie.

Kirin en Suntory kondigden hun samengaan aan in juli 2009. Ze hoopten tot een fusie te komen in april 2011.

Met een jaarlijkse gecombineerde omzet van 3.820 miljard yen (29 miljard euro) zou die fusie een entiteit creëren die drie keer groter is dan haar rechtstreekse Japanse concurrent, Asahi Breweries. Kirin-Suntory zou even groot worden als het Amerikaanse Pepsico en Kraft Foods, en groter dan het Belgische AB InBev en het Amerikaanse Coca Cola.

Noot van Whivie: Suntory is in de whiskywereld ondermeer bekend vanwege de eigendom van Bowmore & Auchentoshan en de populaire Yamazaki & Hibiki whisky’s.