Distilleerderij: The Nikka Distilling Co, Ltd
Regio: Japan
Fles: All Malt
Kleur: amber
ABV: 40%
De Zoete Japanner
Ik proefde de Nikka All Malt voor het eerst op de Battle of the Stunners tasting in Gent op 19 januari 2010. Geloof het of niet, het was één van de überstunners, wat betekent dat de fles minder dan 25 EUR kost.
Deze fles bevat enkel moutwhisky, maar wel van twee verschillende productieprocessen, zijnde pot still en Coffey malt (distillaat uit een Coffey still, die voor continue productie instaat). Het is dus een blend van moutwhisky’s. Make sense?
De neus is ongelooflijk zacht (voor velen wellicht te zacht voor een whisky) en zoet, nogal boterachtig en heel moutig.
In de mond komt de romigheid mooi tot uiting en proef je, weliswaar zeer clean, niets dan zoetigheid. Echt een dessertwhisky, als je het mij vraagt.
De afdronk is redelijk kort en geeft naast de zoetigheid ook toetsen van heerlijke koffie af alsook vanille en eik. Maar bovenal blijft deze whisky ten allen tijde zoet, zoet en nog eens zoet.
Ik vond hem eerlijk gezegd net iets beter dan de Nikka Super blend, die ik in december proefde.
Score : 77
geproefd door Ilse Everaert, Niek Verniers en Mark Dermul op 19-01-2010
Ja dat is waar Mark ze zijn daar in het land van de rijzende zon zeker niet slecht bezig. In ieder geval veel beter dan de sukkellaars van bij ons.
Ik heb nog maar 4 Japanners gedronken en moet de eerste nog tegenkomen waarvan ik zeg dat ik hem niet bijzonder vind. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar ik ben ondertussen toch best gek op die dram van het land van de Rijzende Zon!
Japanse whisky, ik weet nog steeds niet wat ik van moet denken. Zal me maar eens een fles aanschaffen. Japaners maken alles vaak tot in de perfectie dus….