Open flessen namiddag in december, whisky tasting in januari, Whiskyfestival in februari, Whivie-dinner in mei, … ho maar heren! Nu is het eens aan ons dames!
En zo had Krien van whiskyrestaurant De Cluysenaer het ook begrepen: Enkel wij, enkel dames. Op vrijdag 27 mei zakten dan ook 30 whisky dames af naar het restaurant van Krien en haar echtgenoot en whiskychef Stef Roesbeke, voor een exclusief Ladies Night whisky-dinner.
Mijn vriendin Natalie en ikzelf waren aanwezig om de Whivie-kleuren te verdedigen. Naast Stef en zijn sous-chef, werd er toch nog één man binnengelaten. De avond werd namelijk begeleid door Anthony Maccallum van Ian McLeod Distillers (eigenaars van Glengoyne en Chieftain’s). Al was hij niet echt aanwezig, ‘Ik kom hier slechts m’n Angel’s share meepikken’ grapte Anthony.
We zetten de avond in met een Strathmill 10 Year Old (43% ABV) van Chieftain’s. Daarbij werd een Sint-Jakobsvrucht met radijs en rode biet geserveerd.
Neus: zacht en toch zeer fruitig met hinten van gras, noten en groene appel. Smaak: notenolie, vanille, fruit. Finish: zacht, licht kruidig met een hint van peper.
Bij een soepje van asperges en kervelroom lag een pipetje met een Isle of Jura whisky, om in de soep te druppelen.
Neus: geen idee (vanwege geserveerd in een pipetje). Smaak: kruidige. Finish: licht geturfd, kruidige tonen met een beetje vanille en citrus.
Tussen de gerechtjes door, stelde Anthony Maccallum de verschillende drams voor, en dit aan de hand van een anekdote uit de respectievelijke whiskyregio.
Bij een stukje, in Augusijn Blond, gemarineerde zalm, dronken we een Ardmore 18 Year Old (48,6% ABV) uit de Dun Bheagan Collection.
Neus: turf, hout, appels, gerookte thee. Smaak: gerookte thee, gerookte zalm (al kan dit zijn omdat het geserveerd werd met gestoomde zalm), hout, zout, pompelmoes naar einde toe. Finish: middenlang tot lang; zoethout en zelfs tabak.
Het hoofdgerecht van Ibericovarken of zeebaars, met Mechelse asperges, krielkrokantje en wortelpuree ging samen met een Longmorn 13 Year Old (43% ABV) uit de Dun Bheagan Collection
Neus: zoet (caramel, toffee), fruit. Smaak: zoet, boter en zeer kruidig. Finish: lang, eik en droge kruiden.
Bij een Caol Ila 13 Year Old (43% ABV) nuttigden wij als dessert een Penna cotta met Veense Bezen (Veense aardbeien), citroenboter en merengue.
Neus: turf, rokerig, gummy zoet. Smaak: kruidig gevolgd door fruit. Finish: lang, droog en peperachtig
Als afsluiter van de avond had Krien nog een grote verrassing. Deze Ladies Night was eigenlijk de aftrap van haar eigen dames whisky club: de Whiskyladies.
Om dit te vieren werd er geklonken met een Convalmore 30 Year Old (46% ABV) uit de Dun Bheagan Collection.
Neus: vers gehakt hout, nadien citrus fruit. Smaak: zoeter dan verwacht, hout is sterk aanwezig,licht kruidig, beetje kaneel. Finish: zeer lang, droog, licht rokerig.
Op een avond als deze is er ook plaats voor vragen over whisky die niet gesteld worden als onze ‘whiskykenners’ van mannen er bij zijn. Oh neen heren, wij Whisky Ladies klappen niet uit de biecht! What happens at a Ladies Night, stays at the Ladies Night.
Dames die op de hoogte willen blijven over sterke vrouwen in de whisky wereld, whiskynieuws of aankomende activiteiten van deze nieuwe whiskyclub, surfen snel naar http://www.whiskyladies.be/
Op de geboorte van de Whiskyladies, Slainte! To the Ladies!