Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lindores Whisky Fest 2010

Events Posted on 24/08/2010 19:54

Op 22, 23 en 24 oktober gaat het notoire Lindores Whisky Fest 2010 door.
Plaats van afspraak is het Hotel Bero, Hofstraat 1 te Oostende. Geert Bero, de general manager van het hotel is zelf een begenadigd whiskykenner en Arbeg-verzamelaar.

Het programma staat ondertussen online, dus neem gauw een kijkje.

Vrijdag wordt om 20u30 gestart met een exclusieve Bowmore tasting: 4 whisky’s, 1957, 1966, 1972 en de nieuwste Malts of Scotland Clubs botteling, een Bowmore 1995 met PX finish (exclusief op dit festival verkrijgbaar).

Zaterdag wordt voor velen ongetwijfeld een hoogtepunt, met een Japans 6-gangen Teppan-Yaki whisky dinner, vergezeld van 5 Karuizawa whisky’s, zijnde 1967, 1968, 1972, 1975 en 1977. Start om 20u in Restaurant Sensai op de Albert I promenade te Oostende (max 35 whisky-seats).

Zondag kan je, na het ontbijt, vanaf 11 uur een exclusieve Glenfarclas proeven, zijnde de 40 Year Old Millennium Glenfarclas (slechts 600 flessen).

Niet te missen. Bestel je tickets nu online!

May the Malt be with you!



Lagavulin 12 Year Old 2nd Special Release

Tasting Notes Posted on 24/08/2010 19:09

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 12 Year Old (Special Release 2002) 2nd Release
Kleur: zonlicht
ABV: 57,8%

Ruw turfmonster

Mijn eerste echte kennismaking met geturfde whisky van Islay was de Lagavulin 16 Year Old. Ik herinner mij (en herlees dat ook in mijn tasting note van februari 2010) dat ik hem geweldig vond. Ik ben dan ook al aan mijn tweede fles toe. Het is een standaardexpressie die in iedere barkast zou moeten staan. Deze week wil ik mijn smaakpapillen laten kennismaken met drie andere expressies van Lagavulin, waaronder deze 12 Year Old special release uit 2002.

De verwachte turfbom kwam er niet. Maar wat een aangename verrassing. Het begint allemaal heel fruitig met wat munt, veel appel en koffie – doh!?! Dan pas komt de turf zich moeien. Na een paar minuten komt het typische karakter van Islay naar boven met rokerige toetsen, iets wat aan krijt doet denken en wat zilt en andere oceaanassociaties, zoals een kampvuur op het strand. Schitterende neus.

Ondanks 57,8% rolt hij vlot over de tong – best gepeperd, hoor! – met zoet fruit en flink wat turf. Ja, de turf is hier zeer sterk aanwezig, wat je uit de neus niet meteen zou vermoeden. De smaak bouwt crescendo op om uiteindelijk te eindigen met een zoute kick in the teeth, die weinig heel laat van de delicate en uitgebalanceerde neus. Een beetje jammer.

De finish is lang en warm, maar bijzonder zout en geturfd. Een beetje te…

De neus deed grootse dingen vermoeden, maar de dram kan in de mond die verwachting niet helemaal inlossen. Deze jonge Lagavulin is toch ruwer dan de klassieke 16, die ik prefereer. Tot 1987 was de 12 Year Old de standaardexpressie van Lagavulin (maar dan op een makkelijker drinkbaar ABV), maar werd dan aan de Classic Malts of Scotland toegevoegd als 16 Year Old.

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



100 jaar oude whisky ontdooid

Whisky Talk Posted on 24/08/2010 17:52

100 jaar oude whisky ontdooid

In het Nieuw-Zeelandse Christchurch is vandaag een 100 jaar oude whisky uit een bevroren krat gehaald in het Canterbury Museum. De krat werd begin dit jaar gevonden onder het ijs van Antarctica, en stond een maand lang in een speciale ruimte om langzaam te ontdooien.

De whisky was een eeuw geleden begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922). Whiskykenners zijn opgetogen dat de fles ontdooid is. Nu is het mogelijk om met een injectienaald wat drank uit de fles te halen en die in een Schotse brouwerij na te maken. Dan kan geproefd worden wat Shackleton 100 jaar geleden had willen opdrinken.

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut, waar ze de kisten met whisky begroeven. Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad. (anp/sam)

Het Laatste Nieuws 13/08/10 14u11