Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 12 Year Old (Special Release 2002) 2nd Release
Kleur: zonlicht
ABV: 57,8%
Ruw turfmonster
Mijn eerste echte kennismaking met geturfde whisky van Islay was de Lagavulin 16 Year Old. Ik herinner mij (en herlees dat ook in mijn tasting note van februari 2010) dat ik hem geweldig vond. Ik ben dan ook al aan mijn tweede fles toe. Het is een standaardexpressie die in iedere barkast zou moeten staan. Deze week wil ik mijn smaakpapillen laten kennismaken met drie andere expressies van Lagavulin, waaronder deze 12 Year Old special release uit 2002.
De verwachte turfbom kwam er niet. Maar wat een aangename verrassing. Het begint allemaal heel fruitig met wat munt, veel appel en koffie – doh!?! Dan pas komt de turf zich moeien. Na een paar minuten komt het typische karakter van Islay naar boven met rokerige toetsen, iets wat aan krijt doet denken en wat zilt en andere oceaanassociaties, zoals een kampvuur op het strand. Schitterende neus.
Ondanks 57,8% rolt hij vlot over de tong – best gepeperd, hoor! – met zoet fruit en flink wat turf. Ja, de turf is hier zeer sterk aanwezig, wat je uit de neus niet meteen zou vermoeden. De smaak bouwt crescendo op om uiteindelijk te eindigen met een zoute kick in the teeth, die weinig heel laat van de delicate en uitgebalanceerde neus. Een beetje jammer.
De finish is lang en warm, maar bijzonder zout en geturfd. Een beetje te…
De neus deed grootse dingen vermoeden, maar de dram kan in de mond die verwachting niet helemaal inlossen. Deze jonge Lagavulin is toch ruwer dan de klassieke 16, die ik prefereer. Tot 1987 was de 12 Year Old de standaardexpressie van Lagavulin (maar dan op een makkelijker drinkbaar ABV), maar werd dan aan de Classic Malts of Scotland toegevoegd als 16 Year Old.
Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)