Schotse whisky na eeuw weer thuis

  • maandag 17 januari 2011, 20u34
  • Bron: Nieuwsblad

Drie flessen Schotse whisky van het merk Mackinlays zijn maandag per vliegtuig van Antarctica naar Schotland gebracht. De flessen dateren van het eind van de negentiende eeuw en werden meer dan honderd jaar geleden op het ijskoude continent achtergelaten door de beroemde Britse avonturier Sir Ernest Shackleton.

De flessen werden vorig jaar aangetroffen in een krat dat was begraven onder een simpele hut. Shackleton gebruikte de hut tijdens zijn expeditie, die formeel bekendstaat als de Britse Arctische Expeditie. In de krat bleek een aantal van de waardevolle flessen nog intact te zijn. De whisky was niet bevroren en is volgens deskundingen ook nog eens in goede staat.

In totaal werden er elf flessen gevonden. Omdat de flessen bijzonder waardevol zijn werden ze met een privévliegtuig van de eigenaar van whiskymerk Mackinlays opgehaald. Monsters van de whisky worden in een laboratorium getest. Daarna worden de flessen weer teruggebracht naar de hut van Shackleton. De testresultaten komen in het bezit van de Antarctic Heritage Trust.