Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Chinese zakenman trakteert zichzelf op fles whisky van 200.000 dollar

Whisky Talk Posted on 20/09/2011 10:31

maandag 19 september 2011, 13u06
Bron: Nieuwsblad

Chinese zakenman trakteert zichzelf op fles whisky van 200.000 dollar

Snel nog even iets kopen, dacht een Chinese zakenman toen hij de taxfreeshop voorbijliep op de luchthaven van Singapore. En waarom zou ik mezelf eens niet verwennen, maakte hij zich de bijkomende overpeinzing. Resultaat: de chinees wandelde de winkel buiten met een fles whisky van 200.000 dollar (150.000 euro).

Het gaat om een fles Dalmore, een Schotse single malt van 62 jaar oud. Ze werd op de luchthaven van Singapore tentoongesteld achter glas. Wereldwijd zijn er maar twaalf soortgelijke flessen. De Chinees betaalde al een voorschot van de helft van de prijs.

Volgens de Schotse whiskyvereniging is Singapore na de Verenigde Staten en Frankrijk de derde grootste importeur van de geestrijke drank.



Mackinlay’s Rare Old Highland Malt (Shackleton’s Whisky)

Tasting Notes Posted on 20/09/2011 07:26

Bottlaar: Whyte &
Mackay
Regio: Schotland
Fles: Mackinlay’s Rare Old Highland Malt – Shackleton’s Whisky, 50.000 bts

Kleur: licht goud
ABV: 47,3%

Rijstpap

Over de
teruggevonden whisky van poolreiziger Ernest Shackleton rapporteerden we al
eerder (hier, hier, hier en hier). Hij werd dus achtergelaten in 1909 en teruggevonden in
2007. Whyte & Mackay’s Richard Paterson – aka The Nose – heeft er na
analyse een ‘replica’ van gemaakt, met onder meer Glen Mhor uit 1983 (het
sluitingsjaar). Dat kon u dan weer hier lezen. Niet minder dan 50.000 flessen werden
geproduceerd die elk voor zo’n £100 (waarvan £5 naar het Antartic Heritage
Trust gaat) verkocht worden. De originele flessen zijn ondertussen al terug
naar Antartica verkast.

De neus is
elegant en zacht op wat groene appeltjes en ananas, zachtjes gekruid met gember
en misschien zelfs wat kaneel. Ook een klein ‘vies’ hoekje, maar dat verdwijnt
redelijk snel uit mijn glas. Vers zaagsel brengt ook zoete vanille en karamel
met zich mee. Het spoortje rook is een mooi element.

Op de tong is hij eerder drogend en pikant bij aanzet. De
ananas uit de neus keert terug, samen met wat appelsienschil. Peper en
nootmuskaat. Ik moet zelfs aan rijstpap met bruine suiker denken… De
rokerigheid is een constante presence
op de achtergrond. Best lekker, eigenlijk. Ik weet niet waarom me dat verbaast.
Misschien omdat ik wat vooringenomen was over het hele marketinggebeuren rond
de release. Maar dit lust ik echt wel.

De afdronk op sinaas, kruiden en rook duurt lekker lang.

Een zeer goede blend, maar het prijskaartje werd zo goed
als uitsluitend bepaald door de luxeverpakking en het mooie verhaal, niet de
kwaliteit van de whisky. Zijn geld waard? Tja, dat moet u zelf beslissen als u
hem proeft. Hij is lekker, no doubt about
it
.

Geproefd
door Mark Dermul op 14-09-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)