Maker’s Mark is een bekende Amerikaanse bourbon. Typisch aan de flessen zijn de verzegeling met rode was, die nog steeds met de hand wordt aangebracht (alle flessen worden met de hals in vloeibare rode was gedipt).

Binnenkort brengt Maker’s Mark een nieuwe bourbon op de markt, gebotteld op 47% ABV (of in Yankee-speak ’94 proof’). Hij krijgt de naam Maker’s 46. Normaliter moet hij vanaf juni in de Amerikaanse rekken staan. Hij zal niet zo veel langer op zich laten wachten in ons kleine Belgenlandje, daar kan je zeker van zijn. Eigenlijk is dit best groot nieuws als je weet dat Maker’s jarenlang slechts twee bourbons, de klassieke Maker’s Mark en de vergane glorie Maker’s Mark Black Wax (met zwarte was, dus), op de markt had.

Je zou kunnen denken dat ze zich vergist hebben en dat het Maker’s 47 moest zijn, maar de ’46’ in de naam van deze nieuwe bourbon slaat niet op het alcoholpercentage. De ’46’ refereert naar het barrel char profile. De bourbon is eigenlijk dezelfde klassieke Maker’s Mark, maar met dat verschil dat hij enkele maanden langer heeft gerijpt in vaten waarin geroosterde (charred) staven aangebracht werden (46 om precies te zijn). Dus de whisky werd uit de vaten gehaald, de staven werden met vuur behandeld en dan ging de bourbon er terug in.

Ik kijk alvast reikhalzend uit naar deze nieuwe expressie.

Slàinte!