Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Rollercoaster (Committee Release)
Kleur: stro tot zonlicht
ABV: 57,3%

Whhhiiiooooooooe !

Met deze Ardbeg Rollercoaster ben ik nog maar aan mijn tweede dram toe van deze distilleerderij. Hiermee ben ik net niet in overtreding met de Ardbeg Comittee Rules & Regulations notes – denk ik toch …

Ik proef deze blend op basis van een sample dat ik kreeg van Mark. Als ik het flesje leeggiet in mijn glas, trekt deze whisky vette tranen met lange benen in de snifter. Het is prachtig om te zien hoe de tranen halfweg de hals even blijven hangen voor ze terugvloeien in de whisky.

De neus is een complexe, maar zeer evenwichtige samenstelling van jodium, as, rook(worst), vanille, grof zeezout, alcohol en rubber. De geur is perfect in balans tussen zoet en zilt.

Deze Ardbeg heeft de smaak van zoethout, met een bittere toets van potgrond. Er is een zweem van turf door de smaak en de geur heen geweven. Fantastisch lekkere whisky!

De lange, droge finish laat een aangename frisse smaak achter in de mond. Iets waar een licht grassige toets voor verantwoordelijk is.

Bij een Ardbeg met een alcoholpercentage van 57,3% had ik mij een volledig andere whisky voorgesteld. Maar deze expressie heeft mij positief verrast. De nose en de palete zijn een roetsjbaan van geuren en smaken. De naam is meer dan een ge’hype’te marketingstunt.
Dit is een echte Roller Coaster: Whhhiiiooooooooe !

Score: 80

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 23-03-2010