Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin Wood, OB 2016, 6.000 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Gember

In hun nieuwe
reeks ‘Five Virtues’ brengt Tomatin enkele NAS whisky’s op de markt, versneden
naar 46%. De reeks bevat de Earth, Fire, Metal, Water en Wood. Ik kon er twee
van te pakken krijgen en die zet ik met plezier head-to-head. Beginnen doen we
met de Wood, straks volgt de Fire. De Wood is een assemblage van Tomatin
gerijpt op Franse (70%), Amerikaanse (20%) en Hongaarse eik (10%). Het is een
mix van Tomatin die te slapen werd gelegd in 1999 en 2006.

Hij heeft een donkerzoete
neus met een bittertje. Ik moet denken aan toffee, leder en tabaksbladeren,
maar ook aan bloedappelsienen en crème brûlée. Er zit tevens een herbaal kantje
aan. Iets van groene tuinkruiden en zelfs een hint van anijs. Gember komt
redelijk sterk opzetten.

Hij is erg romig,
dat is mooi. Je kan hem bijna kauwen. Meteen mierzoet op karamel, kandijsuiker,
opgelegde rozijnen, kersenlikeur, peperkoek, orangettes en vanille. Ja, dit
werk prima, hoor. Er blijft nog steeds dat groene tintje dat ik niet anders kan
omschrijven als gember.

In de afdronk
krijg ik nog wat hazelnoten en keren de tabaksbladeren weer, maar dat groene
element verdwijnt nooit helemaal.

Een mooi
samenspel tussen het hout, het zoete en de kruiden op prima sterkte en met een
geweldig romige body. Aangenaam verrast.

83/100

Geproefd
door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)