Distilleerderij: onbekend
Regio: Hongarije/België
Fles: Brandy Bor Barrel Belgique
Kleur: rood
ABV: 55%

Ruggengraat

Bor is het Hongaarse woord voor wijn. Het mag dan al een minder bekend wijnland zijn, toch worden daar heerlijke wijnen geproduceerd. Denken we maar aan Juhfark, Kadarka, Kékfrankos, Léanyka en Sagrantino – om er maar enkele te noemen. Maar wat krijg je als je zo’n heerlijke witte en rode Hongaarse wijn thuis afstookt tot een brandy? Dat is wat mijn gabber D (hij blijft uiteraard liever anoniem) zich afvroeg en hij voegde de daad bij het woord. Tijdens één van onze veel te sporadische ontmoetingen stopte hij me een flesje van zijn eigen stooksel in de handen. ‘Proeft dat ne keer’, was de opdracht. Deze brandewijn (want dat is het letterlijk) rijpte nog even op een eikenhouten vat. U snapt nu waarom ik dit spul Bor Barrel Belgique gedoopt heb. Een Hongaarse wijn in België gedistilleerd en gerijpt en enkel ‘in den duik’ te proeven.

De neus is snoeperig zoet op kersen en Draculatanden, doet wat aan Mon Chérie bonbons denken, maar vertoont tevens een verrassend umami kantje, alsof er iets van het sap van vers gekookte wortelen aan toegevoegd werd. Dit is aangenaam en boeiend. Door de toevoeging van een theelepeltje water verschijnt er een hint van licht aangebrande karamel – die niet stoort, nota bene.

Op smaak laat de alcohol zich onmiddellijk voelen, wat me naar water doet grijpen. Onverdund is het zoetzuur en alcoholisch, met een flinke prikkel, waardoor het rode snoepgoed zich minder goed kan tonen en iets van witte peper en zoethout de bovenhand nemen. Met water is het een pak aangenamer en een prima verderzetting van de neus. Speels en toch stevig.

Onverdund is de afdronk wat scherp en ongecontroleerd – zag maar ruw – maar met wat water bij is hij lang en gepeperd, maar wel lekker zoet.

Puur vind ik hem best met een goeie scheut water bij, maar ik kan me tevens voorstellen dat dit onverdund een stevige ruggengraat kan zijn voor menig cocktail. En ja, als je zo iets lekkers uit je eigen illicit still kan toveren, kan ik me voorstellen dat je graag aan het experimenteren gaat.

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2024