Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Paul Beau Lot 70 Grande Champagne Malternative Belgium #36

Tasting Notes Posted on 16/12/2024 16:30

Bottelaar : Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Paul Beau Lot 70 Grande Champagne, Malternative Belgium #36 ‘En danseuse’, 290 bts
Kleur: koper
ABV: 43.11%

Ballet

Paul Beau doet misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen (hoewel ik al een paar van hun cognacs besproken heb), maar dit is een onvolprezen merk dat Olivier en Léa van het door mij bijzonder geliefde cognachuis Laurichesse in 2023 opnieuw konden inlijven. Oorspronkelijk werd de cognac eind 19e eeuw door Samuel Beau voor het eerst gestookt en na zijn overlijden in 1914 nam zoon Paul het roer over, vergrootte de wijngaard en moderniseerde het bedrijf. Tot 1977 (een geweldig jaar voor sci-fi liefhebbers, dit terzijde) verkochtten ze al hun stocks aan de grote cognachuizen met Rémy Martin op kop, maar sindsdien brengen ze hun cognac op de markt onder eigen label. Na het overlijden van Paul werd het bedrijf verdergezet door Michel en Guy Laurichesse. Guy is de papa van Olivier. Zoonlief werkte 12 jaar lang voor het huis totdat hij in 2015 Cognac Laurichesse oprichtte. En toen ze in 2023 de kans zagen om het merk terug te kopen, alsook enkele fantastische vaten – zoals hetgene dat we nu aan de lippen gaan zetten – lieten ze die kans niet onbenut. Merk op dat de vatsterkte 43.11% is – da’s wel heel erg precies.

Mooi gelaagde neus op geroosterde amandelschijfjes, overrijpe kaki, drakenfruit, guave en een heel mandje vol gedroogde, tropische vruchten met abrikozen op  kop. Het geheel is besprenkeld met cacaopoeder, een mespuntje chicorei en een flinke lepel smeuïge honing. Heerlijk !

Fluweelzacht op de tong met wederom dat mandje fruit, maar nu in een stoofpotje, dat best pittig gekruid is. Rancio, iets van tabak en iets floraal, aangevuld met een handjevol noten. Amandelen, ja, maar ook iets van okkernoten en pecannoten. Toch gaat hij een pak verder dan de neus al aankondigde. Dit is bijzonder gelaagd en houdt perfect het midden tussen een subtiele verleider en een intense smaakbom.

De lange afdronk is warm en kruidig en tevens een tikkeltje drogend, maar in dit geval doet dat de complexiteit enkel maar toenemen.

Zo elegant als een ballet. Tja, 1970… da’s een geweldig jaar hé… Net geen 290 EUR, maar elke cent waard. Je zou voor minder een dansje doen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2024



Cognac: Lot 91 Bons Bois Release I Klubb23

Tasting Notes Posted on 16/12/2024 12:30

Bottelaar : Klubb23
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Lot 91 Klubb23 Release I Bons Bois Single Cask
Kleur: koper
ABV: 58.5%

Libelle

Het lijkt wel alsof steeds meer bottelaars hun oog op cognac laten vallen. Zo ook, blijkt nu, Klubb23, die we vooral kennen van leuke whiskyreleases zoals de Lads of Lobland, Mobsters on Mopeds, Old Travel Posters en BYOB-C releases. Maar onlangs kondigden ze twee cognacs aan, een Lot 88 Petite Champagne speciaal voor grill-restaurant De Boesjerie (slechts 28 flesjes sterk, waarvan fles 28/28 een plekje kreeg in mijn verzameling) en deze Bon Bois Release I, een Lot 91 met een libelle op het label. Die gaan we meteen aan de lippen zetten.

De neus is exotisch op mango, appelsien en mirabellen en tegelijkertijd flink herbaal en floraal, maar vertoont tegelijkertijd iets aparts waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Ik ben geneigd te zeggen – niet lachen! – butaangas. How weird! Maar… ik vind het wel erg lekker.

Dit is een trap tegen je tanden. Flink kruidig, overigens, maar wel erg, erg lekker, zeg. Snoeperig zoet op overrijpe druiven en kersen, pruimen en mirabellen en zelfs wat drakenfruit en bloedappelsien. De sterkte zorgt voor een mooie warmte, het hout voor een prachtige kruidigheid. De vreemde toets van butaangas keert niet weer, maar wordt vervangen door een fantastische toets van rancio. Oh, oh, oh, wat wordt dit groots!

De afdronk is uitstekend. Geweldig lang, kruidig en warm, zacht drogend en intens. Op het sterfbed verschijnt een mooie toets van pruimtabak.

Ik heb nog niet het genoegen gehad om erg veel cognac uit deze regio te proeven, maar herhaal maar wat graag wat ik al eerder zei: ‘Bons Bois is een onderschatte regio’. Wat een fantastische selectie!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-11-2024



Brandy: Bor Barrel Belgique

Tasting Notes Posted on 16/12/2024 06:30

Distilleerderij: onbekend
Regio: Hongarije/België
Fles: Brandy Bor Barrel Belgique
Kleur: rood
ABV: 55%

Ruggengraat

Bor is het Hongaarse woord voor wijn. Het mag dan al een minder bekend wijnland zijn, toch worden daar heerlijke wijnen geproduceerd. Denken we maar aan Juhfark, Kadarka, Kékfrankos, Léanyka en Sagrantino – om er maar enkele te noemen. Maar wat krijg je als je zo’n heerlijke witte en rode Hongaarse wijn thuis afstookt tot een brandy? Dat is wat mijn gabber D (hij blijft uiteraard liever anoniem) zich afvroeg en hij voegde de daad bij het woord. Tijdens één van onze veel te sporadische ontmoetingen stopte hij me een flesje van zijn eigen stooksel in de handen. ‘Proeft dat ne keer’, was de opdracht. Deze brandewijn (want dat is het letterlijk) rijpte nog even op een eikenhouten vat. U snapt nu waarom ik dit spul Bor Barrel Belgique gedoopt heb. Een Hongaarse wijn in België gedistilleerd en gerijpt en enkel ‘in den duik’ te proeven.

De neus is snoeperig zoet op kersen en Draculatanden, doet wat aan Mon Chérie bonbons denken, maar vertoont tevens een verrassend umami kantje, alsof er iets van het sap van vers gekookte wortelen aan toegevoegd werd. Dit is aangenaam en boeiend. Door de toevoeging van een theelepeltje water verschijnt er een hint van licht aangebrande karamel – die niet stoort, nota bene.

Op smaak laat de alcohol zich onmiddellijk voelen, wat me naar water doet grijpen. Onverdund is het zoetzuur en alcoholisch, met een flinke prikkel, waardoor het rode snoepgoed zich minder goed kan tonen en iets van witte peper en zoethout de bovenhand nemen. Met water is het een pak aangenamer en een prima verderzetting van de neus. Speels en toch stevig.

Onverdund is de afdronk wat scherp en ongecontroleerd – zag maar ruw – maar met wat water bij is hij lang en gepeperd, maar wel lekker zoet.

Puur vind ik hem best met een goeie scheut water bij, maar ik kan me tevens voorstellen dat dit onverdund een stevige ruggengraat kan zijn voor menig cocktail. En ja, als je zo iets lekkers uit je eigen illicit still kan toveren, kan ik me voorstellen dat je graag aan het experimenteren gaat.

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2024