Distilleerderij: Isle of Harris
Regio: Schotland
Fles: Isle of Harris Gin
Kleur: clear
ABV: 45%

Esse Quam Videri

Veel opstartende distilleerderijen brengen in eerste instantie gin uit, omdat dit onmiddellijk kan verkocht worden, gezien het product niet hoeft te rijpen. Dat was voor de Isle of Harris Distillery niet anders. Ze opende de deuren in 2015, maar de eerste whisky werd pas in 2023 gelanceerd. Hun gin echter, zag het levenslicht veel eerder. Hij wordt gestookt op een kleine copper gin still, de Dotach genaamd, die langs de grotere koperen broertjes staat waarop de malt spirit wordt gestookt. Het key local ingredient is hun zogenaamde Sugar Kelp, bij ons beter gekend als suikerkombu, een biologisch zeewier uit de ongerepte, voedingsrijke wateren van de Atlantische Oceaan. Daarnaast gebruiken ze tevens korianderzaad, staartpeper, cassia-bark (een Chinese kaneelsoort), orris- en engelwortel, de schil van bittere appelsienen, zoethout en – hoe kan het ook anders? – jeneverbes.

De neus is erg zacht en bijzonder aangenaam. Flink floraal met een mooie, frisse toets van citrus en zachte staartpeper. De jeneverbes overheerst hier niet en gunt de andere botanicals voldoende ruimte om zich te tonen. Maar eerlijk is eerlijk: ik ruik niets van het zeewier.

De gin streelt de tong, zijdezacht, en offreert flink wat citrus en warmte van de peper. Wederom herbaal en zoet (kaneel), terwijl dan midpalate toch een mooie toets van het zoete zeewier verschijnt. Verrassend!

En dat zet zich mooi door in de lange, warmende finish.

Oh, wow, wat een bijzondere gin! Die verdient het echt wel om puur genoten te worden.

Gin & Tonic

Maar als je dan toch een G&T met deze parel wil maken, gebruik dan een relatief neutrale tonic. Ik koos dus voor de klassieke Fever Tree en garneerde hem met enkel schillen van citroen en limoen en dat uiteraard over een flinke hoeveelheid ijsblokjes heen. Het resultaat mag er wezen. Dorstlessend, eetlustopwekkend en simpelweg erg, erg lekker.

Oh, ja, de titel van dit stukje – die zoveel betekent als ‘to be, rather than to seem’, staat op de bodem van de (naar mijn (on)bescheiden mening prachtige) fles. Vond ik een leuke touch.

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2024