Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Shinshu Mars Komagatake 2014, OB 2020, Bourbon Barrel #1789, 192 bts
Kleur: stro
ABV: 61%

Shinaide kudasai!

By Shinshu Mars worden twee types malt gestookt: een fruitige stijl vergelijkbaar met Speyside die de naam Komagatake meekrijgt en een eerder maritieme Highland stijl die de naam Tsunuki draagt. Ik had het geluk dat Manny van beide een single cask voor me meebracht en ik zet ze graag even head-to-head. Beginnen doe ik met de Komagatake uit 2014, gebotteld voor het Franse La Maison du Whisky in 2020, een bourbon barrel op vatsterkte.

Ha! Da’s een heerlijke neus! Gelei van kweepeer, kruisbessen, gestoofde peer, kalk en vers versneden Granny Smith appels. Hij heeft een licht metalige toets, alsof hij uit blik werd geschonken. Nog een laat takje munt. Erg, erg goed!

Oh, ja, het gaat op hetzelfde elan voort en je hebt helemaal geen water nodig. Kweepeer, appels en zelfs iets van onrijpe ananas en donker bier. Amandelen en iets van houtlijm. Water? Shinaide kudasai! Hij heeft het helemaal niet nodig.

De afdronk is middellang, snoeperig zoet en erg bevredigend. Licht drogend op het einde.

Wow, uitstekend single cask van deze Japanse distilleerderij! Ik vermoed trouwens dat LMdW het vat louter koos omwille van het vatnummer (Google is uw vriend). Thanks, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2024