Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac : Maison Guerbé 8 Year Old Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on 12/08/2021 16:50

Distilleerderij: Guerbé
Regio: Frankrijk
Fles: Maison Guerbé 8 Year Old Cadenhead’s, b. 2011
Kleur: brons
ABV: 57.9%

XO

Zo’n 17 kilometer ten zuidoosten van de stad Cognac – we zitten nog in hartje Grande Champagne – vind je Maison Guerbé, gerund door Daniel Guerbé. Ze produceren zowel een VS (Very Special) van minstens 3 jaar oud als een VSOP (Very Superior Old Pale) van minstens 5 jaar oud en een Napoléon van minstens 7 jaar oud. Maar dit is een botteling van 8 jaar oud op de markt gebracht door onafhankelijk bottelaar Cadenhead’s, op vatsterkte bovendien, m.a.w. een heuse XO (Extra Old). Ik proefde hem voor het eerst op de Start to Cognac tasting van The Bonding Dram in Gent in juli 2013! Mijn gabber Benny kocht toen een fles en zo’n 8 jaar later heeft hij die nog altijd niet tot op de bodem geleegd. Wat een sterk karakter. En het stelde hem in staat mij een sample te bezorgen om hem nog eens op mijn gemak te beoordelen.

Erg rijke en aromatisch neus met anijs, banaan, abrikozen en kruisbessen. Doet even aan rum denken, ook. Donkerzoet, zoveel is zeker. En erg elegant, maar je merkt wel onmiddellijk dat hij erg stevig is.

Hij is bijna stroperig op de tong en onmiddellijk erg pikant: denk kruidnagel, kaneel, oregano en chilipepers. De boel wordt wel wat verzacht door rozijnen, banaan, abrikozen en pruimen. De anijs keert weer en geeft hem meteen ook een bittertje mee.

De afdronk duurt een eeuwigheid en blijft kruidig zoet, maar wordt stilletjes aan wel wat drogend.

Hij is nog beter dan ik me kan herinneren van 8 jaar geleden. Maar ja, toen stond ik zelf qua proefervaring nog in de kinderschoenen. Ondertussen heb ik al wel wat op het palmares en slaag ik er in deze en andere drankjes meer naar waarde te schatten. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 400: Lagavulin 2003 & 2005 Distillers Editions head-to-head

Mark's Whisky Ramblings Posted on 12/08/2021 08:11

Lagavulin wordt soms omschreven als de aristocraat van Islay. Zo populair is deze whisky dat de distilleerderij soms te kampen heeft met tekort aan stock. Het is overigens tevens de Lagavulin Distillers Edition waarvan ik al de meeste expressies geproefd heb. Al 7 tot nu toe en vandaag zet ik de 8e en 9e aan de lippen, head-to-head.