Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rogia 1 Year Old Ice Wine Cask

Tasting Notes Posted on 31/05/2021 16:17

Distilleerderij: Brugse Whisky Company
Regio: België
Fles: Rogia 1 Year Old Ice Wine Cask, OB 2021 for Whisky van België and Buds & Barrels, 500ml, 39 bts
Kleur: koper
ABV: 59.2%

Brugge

De Brugse Whisky Company is een jonge distilleerderij, sinds 2019 actief, in Brugge (doh!). Thibaut de Meyer is de jonge master distiller die zijn hart verloren had aan Springbank, maar ook merkte dat goeie whisky stilaan onbetaalbaar begon te worden. Daarop besloot hij zelf whisky te gaan maken. Het duurt nog even voordat er echte Brugse single malt whisky op de markt is, maar ondertussen kan je al wel een paar zaken proeven die uit de stills zijn gedruppeld. Ik proef vandaag een spirit van 1 jaar en 7 maanden oud die op een ijswijnvat rijpte en in een zeer beperkte oplage beschikbaar was. Rogia is trouwens ‘heilig water’ en het Oud Keltisch en het woord reien zou daarvan afgeleid zijn. Da’s een vette knipoog naar Brugge, natuurlijk.

Zoete, licht weeïge neus op boterbabbelaars, marsepein, kersen, bloedappelsien en het deeg van pannenkoeken. Tot slot nog wat blauwe druiven en een erg zachte, aangename kruidigheid.

Hij is best scherp op de tong. Het ABV laat zich flink gelden. En ook de kruiden van het vat geven je een trap tegen je tanden. Maar eens de spirit zich genesteld heeft op je tong en je speekselklieren één en ander geblust hebben, wordt je aangenaam verrast door een mooie fruitigheid van geel fruit, steenfruit en kersen. Hij is een tikkeltje snoeperig op abrikozen (herinnert u zich die Supermanlogos nog?). De mond wordt er lekker warm van.

Maar wat een mooie, lange, warme en erg aangename finish is dat? Lijkt wel op een dessertwijn van het hoogste niveau op steroïden. Dat is pas nagenieten.

Zo zie je maar dat het fout is om spul van eigen bodem met lage verwachtingen te benaderen. Ik ben aardig onder de indruk van deze spirit. Ik vink alvast 2022 aan in mijn kalender om deze Brugse single malt te ontdekken eens hij de naam whisky mag dragen. Kudos!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kempisch Vuur 5 Year Old Single Cask L11

Tasting Notes Posted on 31/05/2021 06:16

Distilleerderij: Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur 5 Year Old, OB 2020, Single Cask L11, 500ml
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Indrukwekkend

Zo’n 4 jaar geleden maakte ik kennis met de whisky van Pirlot, die vermarkt wordt onder dezelfde naam als zijn bier, namelijk Kempisch Vuur. Ik proefde toen L1, L2 en L3 – de L verwijst telkens naar een quarter cask van Laphroaig – en vond het erg interessante whisky. Sindsdien verdween hij van mijn radar, maar onlangs kreeg ik een sample te pakken van L11, die in 2020 op de markt kwam. Tijd om hem nog eens aan de lippen te zetten, dus.

Zoete mout, vers gezaagde planken, vingerverf, turf en wit fruit – da’s de neus in een notendop. En ja, dat ruikt best aangenaam. Na wat handwarmte wordt de turf iets meer uitgesproken, maar verschijnen ook mooie geuren als van een paardenstal en citrusfruit. Geef hem een minuut of vijf, je zal het je niet beklagen.

Prima body: lekker olieachtig. Een donkerzoetje neemt even bezit van mijn smaakpapillen. Rozijntjes en chocolade gaan citrusfruit en turf vooraf. Dit is plots wel heel erg lekker en stukken ronder dan de neus aankondigde. Leuke verrassing. Midpalate wordt het een kwestie zoete versus zilt (zoet wint genadeloos), terwijl de rook aan de zijlijn toekijkt en steeds groter wordt. Lekker!

De afdronk is lang, rokerig en zoet met een ziltje op het sterfbed.

Awel, dit is indrukwekkend en dan van Belgische bodem. Pirlot mag hier trots op zijn. Bedankt, Johan, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).