Distilleerderij: Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur 5 Year Old, OB 2020, Single Cask L11, 500ml
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Indrukwekkend

Zo’n 4 jaar geleden maakte ik kennis met de whisky van Pirlot, die vermarkt wordt onder dezelfde naam als zijn bier, namelijk Kempisch Vuur. Ik proefde toen L1, L2 en L3 – de L verwijst telkens naar een quarter cask van Laphroaig – en vond het erg interessante whisky. Sindsdien verdween hij van mijn radar, maar onlangs kreeg ik een sample te pakken van L11, die in 2020 op de markt kwam. Tijd om hem nog eens aan de lippen te zetten, dus.

Zoete mout, vers gezaagde planken, vingerverf, turf en wit fruit – da’s de neus in een notendop. En ja, dat ruikt best aangenaam. Na wat handwarmte wordt de turf iets meer uitgesproken, maar verschijnen ook mooie geuren als van een paardenstal en citrusfruit. Geef hem een minuut of vijf, je zal het je niet beklagen.

Prima body: lekker olieachtig. Een donkerzoetje neemt even bezit van mijn smaakpapillen. Rozijntjes en chocolade gaan citrusfruit en turf vooraf. Dit is plots wel heel erg lekker en stukken ronder dan de neus aankondigde. Leuke verrassing. Midpalate wordt het een kwestie zoete versus zilt (zoet wint genadeloos), terwijl de rook aan de zijlijn toekijkt en steeds groter wordt. Lekker!

De afdronk is lang, rokerig en zoet met een ziltje op het sterfbed.

Awel, dit is indrukwekkend en dan van Belgische bodem. Pirlot mag hier trots op zijn. Bedankt, Johan, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).