Bottelaar: Asta
Morris
Regio: België
Fles: NOG! No Ordinary Gin Batch #12, 292 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%
Meringue
Het unieke aan de gin
van NOG! – hij heet niet voor niks No Ordinary Gin – is dat deze maandenlang
rijpt op vaten waarop eerder whisky lag te slapen. Whisky die Bert Bruyneel
bottelde onder zijn label Asta Morris, alvorens het vat af te vullen met zijn
gin. Elke batch rijpte op een ander whiskyvat. Batch 1 rijpte op een vat waar
voorheen Dalmore op rijpte, batch 2 op een vat waar voorheen BenRiach op rijpte
en ga zo maar door. Welnu, batch 12 heeft voor mij een speciale betekenis, want
het rijpte op het sherry hogshead waar voorheen zijn geweldige Auchentoshan 24 Year Old 1991 van werd
gebotteld. Een geweldige whisky. En nog veel leuker is dat ik behalve de whisky
en de gin in de nabije toekomst ook het vat zelf zal krijgen van Bert. Die
krijgt een mooie plek in de tuin. Maar nu terug naar de NOG! Batch 12.
Erg romige en bijna
snoeperige neus. Meringue, Engelse drop, kamfer en een karrenvracht aan citrus.
Nog een snuifje cacao. Erg apart en meteen mijn favoriete NOG! tot nu toe. Ik
zou deze zeker niet als juniper-driven
bestempelen.
Op smaak is hij zalig
bitterzoet met de jeneverbes nu wél vooraan, gevolgd door gekonfijte
appelsienschillen en chocolade. Orangettes! Lekker kruidig ook. Maar hij gaat
gevaarlijk vlot naar binnen.
Lekker lange finish op citrus en peper.
Ik beken dat ik bang
was dat de Auchentoshan hem niet zou kunnen temmen (wat NOG! ervaar ik als een
gin met ballen en de malt als eerder zacht), maar de twee kunnen het duidelijk
goed met elkaar vinden.
GIN & TONIC
Veel en veel ijs,
een schijfje citroen en wat munt, de zachte tonic 1742 en genieten maar. Op de
neus is dit een erg frisse en zomerse G&T met de nadruk op de citrus,
terwijl op smaak het snoeperig doorschemert, wat hem een tikkeltje zoet maakt.
Dit staat mij heel erg aan, hoor.
Lekker, lekker,
maar ik beken… de NOG! drink ik liever puur. Hij is gewoon te goed om in een
G&T te kieperen naar mijn mening. Alhoewel… Als je een echt goeie G&T
wil, moet je goeie ingrediënten nemen, natuurlijk. En dat is deze batch 12
zonder enige twijfel. Mijn favoriete NOG! tot nog toe.
Geproefd
door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).